Бачка Паланка добија нови хотел

Бачка Паланка је варош буквално на левој обали Дунава, има солидну привреду, али има амбиције и у туризму.
backa palanka, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Осим жеље и опредељења записаних у планским документима, потребно је обезбедити и пратеће садржаје за потенцијалне госте па је вест до које је „Дневник“ дошао стигла као својеврстан почетак реализације онога што се овде планира. Домаћи, овдашњи привредник, планира да у центру града, Улици краља Петра Првог изгради хотел са четири звездице.

Исти инвеститор планира – а приведени су крају имовински послови који су годинама били сметња градњи – да у Улици Југословенске армије, неколико стотина метара од самог центра, прекопута зграде Гимназије, изгради пословно-стамбени простор од готово 10.000 квадратних метара. Такође, планира да на излазу из Бачке Паланке према Новом Саду, с десне стране магистралног пута, изгради нову бензинску пумпу, сервис, продајни простор, угоститељски објекат, а можда и мотел који Паланци недостаје.  

Бачка Паланка има хотел „Фонтана“ с три звездице, који деценијама сервисира потребе овдашњих гостију, а пре свих, представника светских компанија који обављају послове у овдашњим фабрикама које припадају „Таркету“, „Суфлеу“, „Карлсбергу“, „Ковису“... Додуше, овде

постоје и преноћишта при комплексу ресторана „Идила“, један хостел и то је све. Својевремено је један немачки инвеститор желео да у склопу приобаља Дунава, спортско-рекреационе зоне, спортске хале, олимпијског базена и заливног језера направи хотел с пет звездица, пристан за беле лађе, али све се изјаловило у препуцавању тадашње локалне власти с опозицијом.

Потреба за смештајним капацитетима посебно ће бити изражена изградњом националне регатне стазе за кајак и кану на мирним водама која креће почетком идуће године. Ових дана то треба и званично, преко надлежног министарства и Владе Републике Србије, да постане национални пројекат. Папири су великим делом готови, а када буде готов (за две-три године), тај национални центар моћи ће да буде домаћин највећих светских такмичења у кајаку и кануу, али и веслању. То подразумева да ће Паланка тада морати да пружи смештај хиљадама такмичара и њихових екипа, као и навијачима из целог света.

Светска и европска првенства у било којем спорту јесу добра прилика за маркетиншко представљање домаћина, али и шанса да се добро заради.

Као да у склопу свега тога иде и најава коју је недавно дао председник Владе АП Војводине Игор Мировић да се ради пројекат за реконструкцију пута од Бегеча до Бачке Паланке од тридесетак километара. Тај државни пут је изузетно преоптерећен због државне границе с Хрватском, односно ЕУ, а Бачку Паланку с Илоком спаја мост, а раздваја Дунав, ми код њих можемо само с пасошом, а они код нас долазе без путовнице, само с особном картом.  

М. Суџум     

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести