Бафет зарадио рекордне 122 милијарде долара

ЊУЈОРК: Компанија Беркшир Хатавеј америчког богаташа, инвеститора и филантропа Ворена Бафета прикупила је до краја јула рекордне 122 милијарде долара у готовини.
voren bafet
Фото: Tanjug (AP Photo/Nati Harnik, File)

Бафету је то успело кроз куповину више обвезница него што је продао, смањио њихов откуп али и уздржавања од великих аквизиција.

Бафет, богаташки гуру који је добио надимак Чудо из Омахе, није посрнуо за америчком берзом, већ напротив, његов конгломерат продао је милијарду долара више залиха него што је купио у последњем кварталу, а што је уједно значило и највећу нето продају од краја 2017. године, преноси Б92.нет.

Надамо се да ћемо већи део наше вишка ликвидности пребацити у предузећа која ће Беркшир трајно поседовати, написао је Бафет у свом последњем писму деоничарима.

Он је, међутим, додао да непосредни изгледи за то нису добри: цене су скочиле у небо за бизнисе који имају перспективне изгледе на дужи рок.

Та разочаравајућа стварност заправо значи да ће Беркшир Хатавеј ове године вероватно трошити купујући деонице, написао је он, додајући да и даље жели да направи куповину величине слона.

Како наводи Блумберг, период сталног раста деоница Бафета ће можда држати од инвестиција неко време, али је то позитивно за Беркшир Хатавеј. 

Вредност портфеља деоница скочила је за 16 одсто на више од 200 милијарди долара у првих шест месеци године.

Остварена је и полугодишња добит од близу милијарду долара, док је само квартални добитак скочила 17 одсто на 14,1 милијарде долара.

Компанија је прошле године повећала удео у компанији Епл, који је крајем прошлог тромесеча вредио више од 50 милијарди долара. Недавно је повећао удео и у Бенк ов Америка, и то за шест одсто на 950 милиона деоница, које тренутно вреде око 28 милијарди долара.

Бафетова компанија је пристала да уложи и 10 милијарди долара повлашћеног капитала у Очидентал Петролеум, како би помогла финансирање преузимања нафтне групе од Анадарко Петролеума.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести