Бахате инвеститоре сасећи у темељу

Измене Закона о озакоњењу објеката и Закона о планирању и изградњи би, како је рекла потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, требало да допринесе смањењу нелегалне градње и да држави, грађевинским инспекторима и локалној самоуправи пружи нове могућности за још ефикаснију борбу против неодговорних и бахатих инвеститора који граде без дозволе и покушавају да зараде на кршењу закона.
gradjevinarstvo EPA ANTONIO DASIPARU.jpg

Разлог за измене тих прописа појавио се јер је, како је истакла министарка Михајловић, досадашња пракса показала да је једна од главних злоупотреба поступка о озакоњењу било то што се управносудски поступци за озакоњење нелегалних објеката воде веома дуго, односно у просеку трају неколико година, а због тога се уклањање нелегално изграђених објеката одлагало. Сада је, указала је Зорана Михајловић, предвиђено да је, уместо правноснажног решења којим се захтев за озакоњење прихвата или одбацује, довољно коначно, најчешће другостепено, решење, саопштено је из канцеларије потпредседнице Владе.

– Очекујемо да ће та мера допринети да се уклони много више нелегалних објеката него до сада пошто је рушење чекало да се окончају предуги управни и судски спорова – рекла је Зорана Михајловић.

Досадашња пракса је показала да је једна од главних злоупотреба поступка о озакоњењу било то што се управносудски поступци за озакоњење нелегалних објеката воде веома дуго

По њеним речима, измене закона не односе се само на оне који су већ прекршили закон већ делује и превентивно на све оне који у кршењу тог закона виде прилику да се енормно обогате.

– У изменама поменутих закона предвиђено је да сви нелегални објекти имају забрану прометовања до доношења коначног решења о озакоњењу, или његовог одбијања. Та одредба усмерена је пре свега против оних недговорних инвеститора који желе да се, кршећи закон и избегавајући да плате грађевинске и комуналне општинске и градске таксе, обогате. То је и разлог што се уводи та забрана јер неће моћи да се тргује нелегалним објектима – каже потпредседница Владе.


Не куповати нелегално

Указујући на то да се држава недовољно оштро поставила према том проблему, Зорана Михајловић је нагласила да је за његово решавање потребно много више од рада једног министарства, већ друштвени и политички консензус.

– Апелујем на грађане да не купују нелегалне објекте јер ће имати проблема с таквим некретнинама – да их општински органи не прикључују на комуналну инфраструктуру, да Пореска управа не дозволи да се користе за обављање било које делатности. Уверена сам у то да су измене Закона о озакоњењу корак у добром смеру и да ће наићи на подршку у парламенту јер су у интересу свих оних грађана који се придржавају закона – казала је Зорана Михајловић.


Изменама тог закона општински и градски грађевински инспектори добиће много већа права, али имаће и веће обавезе, које би требало да доведу до тога да се стане на пут градњи нелегалних објеката.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести