Банке снизиле провизије трговцима за плаћања картицама

БЕОГРАД: Већина од 11 банака које се баве прихватањем платних картица на продајним местима широм Србије смањила је провизије трговцима у периоду од 17. до 31. децембра 2018. године, неке чак и за 0,5 процентних поена, објавила је Народне банке Србије.
gotovina, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Закон о међубанкарским накнадама и посебним правилима пословања код трансакција на основу платних картица, који је на снази од 17. децембра, подразумева накнаде од највише 0,2 одсто за дебитне и 0,3 посто за кредитне картице, а у прелазном периоду је предвиђен максимум од 0,5 одсто за дебитне и 0,6 посто за кредитне картице.

Поједине банке-прихватиоци картица су у већој мери снизиле провизије мањим трговцима у односу на друге категорије трговаца, показују подаци које је НБС прикупила током 14 дана од ступања Закона на снагу, ради праћења ефеката ограничавања међубанкарских накнада на висину трговачке накнаде. 

Прикупљени подаци, како наводе из НБС, такође, показују да се трговачке накнаде разликују од банке до банке, а различите су и по картичном бренду и величини трговца. 

Из централне банке су још једном позвали пословне банке да у што краћем периоду преиспитају своје пословне одлуке у вези са трговачким накнадама и да на оптималан начин искористе потенцијал смањења међубанкарских провизија на европски ниво, а које, како подсећају, представљају основну компоненту трговачких провизија.

"Само на овај начин се може остварити заједнички циљ свих учесника на тржишту платних картица, а то је повећање броја прихватних места, као предуслова за раст броја картичних трансакција", истиче НБС.

Такође позива све трговце да уколико нису задовољни, траже снижење накнада од своје банке, односно да потраже понуде од других банака.

"Подсећамо банке, да у случају да висина трговачке накнаде буде несразмерна стварним трошковима пружања ове услуге, Народна банка Србије, уз прибављање претходног мишљења Комисије за заштиту конкуренције, може прописати и највиши процентуални и/или фиксни износ трговачке накнаде који се може наплатити за извршење те услуге", поручују из НБС.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести