Барел нафте данас достигао ниво од 111 долара

ЛОНДОН: Успон цена нафте убрзао се данас премашујући ниво од 111 долара за барел, након медијских извештаја да је нафтна група ОПЕК+ одлучила да скромно повећа производњу у јуну, и пошто је Европска унија изнела у среду план о ембаргу на увоз руске нафте.
nafta
Фото: pixabay.com

Европска нафта Брент је ојачала за 0,88 пошто на 111,1 долар по барелу на трговају у Лондону у 17:05 часова по нашем времену, а цена америчке WTI нафте је порасла за 0,58 процената на 108,4 долара за барел, према подацима са портала oilprice.com, који прати кретање цена у реалном времену.

Група ОПЕК+, коју чине Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници које предводи Русија, договорила се данас о скромном месечном повећању производње за 432.000 барела дневно у јуну, известио је Ројтерс.

Из ове нафтне алијансе су поручили да са не може ОПЕК+ кривити за поремећај руских испорука и да кинески локдаун због ковид вируса угрожава изгледе потражње у наредном периоду.

Два извора која су присуствовала састанку рекла су Ројтерсу да су делегати потпуно избегавали било какву дискусију о западним санкцијама Русији, и да су разговоре завршили у рекордно кратком времену од нешто мање од 15 минута.

Европски ембарго на нафту ће вероватно приморати Русију да преусмери испоруке ка Азији и да нагло смањи производњу, док ће се ЕУ отимати на тржишту за куповину преостале расположиве понуде. Оба ова фактора ће вероватно подупрети повишене цене сирове нафте.

Генерални секретар ОПЕК-а Мохамед Баркиндо рекао је у среду да је немогуће да други произвођачи надокнаде руски извоз од преко 7,0 милиона барела дневно. Слободни капацитети једноставно не постоје, нагласио је он.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести