Бечки институт: Средином године Србија достиже предкризни ниво БДП-а

БЕЧ: Привреда у земљама централне, источне и југоисточне Европе се опоравља знатно брже него што се очекивало, а у томе предњачи Западни Балкан, пре свега Србија, закључио је Бечки економски институт (WIIW) у летњој прогнози за текућу годину.
Koridor 10 Gradinje/Koridori Srbije
Фото: Коридор 10

Највећи привредни раст ове године, са 5,1 одсто бележиће Западни Балкан, од чега ће профитирати аустријска привреда, која је у том делу Европе снажно заступљена, наводи се у извештају.

„На врху је Србија са прогнозираним растом БДП-а од шест одсто. Већ средином 2021. та земља ће достићи ниво БДП-а пре кризе“, констатује WIIW.

Те земље централне, источне и југоисточне Европе профитирају од снажног економског раста у САД и Кини, али и бољим изгледима у еврозони.

WIIW је због тога значајно изменио прогнозе за тај регион и рачуна са укупним растом БДП од 4,2 одсто.

„И поред депримирујуће здравствене ситуације је овај регион у првом кварталу боље прошао него што се очекивало, што указује да се привреда прилагодила пандемији“, констатује главни аутор студије Бранимир Јовановић.

WIIW је за 20 од 23 источноевропских земаља ревидирао на више прогнозу раста, и то за 0,4 одсто у односу на априлску прогнозу.

„Очекујемо да ће пре свега потрошња домаћинстава бити главни подстицај привредног раста“, казао је шеф WIIW Марио Холцнер.

WIIW очекује, због раста цене енергената и намирница, већу инфлацију него што се очекивало.

Просечна стопа инфлације у 23 земаља у мају била је 4,5 одсто и тиме нивоу од пре 2015. године.

Растућа инфлација, сматра WIIW, натераће централне банке на повећање камата, што је већ шест земаља у региону предузело.

Главни ризик по економски опоравак источне Европе WIIW види пре свега у новом корона таласу на јесен, и могућим преурањеним консолидацијама буџета.

„Искуства других земаља као што су Чиле и Израел показују да висок ниво вакцинације не може спречити нови талас пандемије, али наравно је питање колики ће бити и како ће се одразити по привреду“, наводи WIIW.

Међутим, ова организација не очекује у својим прогнозама никаква даља оштра закључавања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести