Бег инвеститора из државних хартија Црне Горе изазвали званичници

ПОДГОРИЦА: Професор на Факултету за менаџмент у Подгорици и економски аналитичар Василије Костић сматра да су на рекордан дневни пад вредности црногороских обвезница на међународном финансијском тржишту, од 6,4 посто, утицале неодмерене изјаве владиних званичника.
crna gora
Фото: Tanjug/Flickr, ilustracija

Историјски пад црногорских државних дужничких хартија се, према писању портала ЦдМ, догодио након изјава из владе, тачније изјава њеног потпредседника Дритана Абазовића који је након молбе Бриселу да нека европска банка преузме кредит од Ексим банке за прву деоницу ауто пута, рекао за ББЦ да би Црна Гора теоретски могла да остане без дела територије ако се не испоштује уговор са Кинезима.

Професор Костић каже да овај случај треба да буде опомена државним званичницима као и политичарима да олако не изричу судове о стању јавних финансија, поготово када је то стање далеко од доброг.

“Свака изговорена реч са високе државне позиције или од високо рангираних политичара има своју тежину, ''цену'' на финансијским тржиштима на којима се на известан начин тргује очекивањима, па је тиме релевантно све оно што их обликује било у позитивниом или негативном смеру", наводи Костић у изјави за ЦдМ.

Додаје да, имајући то у виду, не чуди да су инвеститори узнемирени изјавама владиних званичника "бежали" из црногорских хартија и тиме обарали њихову вредност.

.Према његовим речима, тешко је предвидету какве то последице може да има јер су ћуди финансијских тржишта непредвидиве, али је, истиче, сасвим сигурно да не подржавају кредибилитет Црне Горе и сигурност у остварење прихода на купљене обвезнице.

“Оно што је сигурно треба мериторним информацијама са мериторног места умирити инвеститоре, односно анулирати тренутно драматично лошу перцепцију и неповерење у финснсијску способност Црне Горе, у њене јавне финансије", сматра Костић.

Уколико се то спроведе на компетентан начин, односно врати поверење инвеститора, верује да ово може бити само краткотрајна реакција тржишта и да ће се ствари вратити у нормалу с незнатном осцилацијом у односу на уобичајене.

Директор сектора за финансијска тржишта у црногорској Хипотекарној банци, Гојко Максимовић, изјавио је у чертвртак да "тренутно влада велика распродаја црногорских еврообвезница, настала услед непрецизних интерпретација о дуговању према Ексим банци”, подсећа ЦдМ.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести