Бела чоколада из воћа и зеленог чаја из Новог Сада

Неписано је правило да за добру чоколаду увек има купаца. Самим тим, и за кондиторску индустрију Србије има простора за даљи развој и пружање доказа страним купцима да српски слаткиши квалитетом могу парирати познатим и великим кондиторским индустријама.
Srbija godišnje proizvede između 120.000 i 150.000 tona slatkiša Foto: privatna arhiva
Фото: Србија годишње произведе између 120.000 и 150.000 тона слаткиша Фото: приватна архива

По подацима Привредне коморе Србије, код нас око 140 предузећа производи слаткише. Кондиторска индустрија Србије у прошлој години бележи раст извоза од 20,5 одсто, а увоза од 22. Између 120.000 и 150.000 тона слаткиша годишње се произведе у Србији, а кондиторска индустрија запошљава око 6.500 радника.

Из Србије би ускоро требало да пут европског и светског тржишта крене још више слаткиша, с обзиром на то да су недавно усвојени прописи који важе у Европи.

140 предузећа у Србији производи слаткише

У Привредној комори Србије објашњавају да је кондиторска индустрија у Србији годинама била изложена високим ценама сировина као што су шећер, млеко у праху и маслац, што ју је чинило неконкурентном, како на домаћем тржишту, тако и на иностраном. Сада су Групација произвођача кондиторских производа у ПКС-у и Министарство пољопривреде постигли да се укину прелевмани на млеко у праху и маслац, а укинуте су и царинске стопе на какао у зрну и снижене царинске стопе на палмину маст.


Сласт од извоза

Свакако да је долазак  познате швајцарске фабрике чоколаде у Нови Сад још један од доказа да је Србија добро место за улагање.Такође, то је шанса  и за већи раст извоза кондиторске индустрије, за коју многи економисти тврде да има највеће шансе да преживи на суровом тржишту неолибералног капитализма и да буде „јак” ривал другим познатим произвођачима слаткиша.


Ових дана потписан је уговор између Владе Србије и компанихе „Бари Калебо” (Barry Callebaut), по којем ће се у Новом Саду производити швајцарска чоколада једног од највећих светских премијум-брендова. Инвестиција је вредна 50 милиона евра, а планирано је запошљавање 100 људи. Та швајцарска компанија има више од 175 година традиције у производњи чоколаде и убраја се у водеће светске произвођаче чоколаде и какао-производа високог квалитета. Има око 60 производних погона широм света и запошљава више од 11.500 радника, а снабдева целокупан прехрамбени сектор, од индустријских прехрамбених произвођача до занатских и професионалних фирми, као што су посластичарнице, пекаре, хотели, ресторани и угоститељски објекти.

Швајцарска компанија је још у априлу ове године најавила отварање фабрике чоколаде у Новом Саду и успоставила контакт с Технолошким факултетом у Новом Саду да би се размотриле могућности успостављања сарадње у области кондиторских производа. Како је тим поводом за „Дневник” објаснила, деканка Технолошког факултета у Новом Саду Биљана Пајин, сарадња Факултета с том компанијом је типичан и један од бројних примера сарадње њихових истраживача с привредом.

50 милиона евра вредна инвестиција

– Конкретно, ова истраживања реализована су кроз програм „Сарадње науке и привреде”, који спроводи Фонд за иновациону делатност, а финансирају Европска унија и Република Србија – указала је деканка Технолошког факултета, додајући да су, осим ње, чланови истраживачког тима с Технолошког факултета и професори др Александар Фиштеш, др Весна Тумас и Ивана Лончаревић. – У сарадњи с том компанијом развили смо на тржишту потпуно нов, иновативни производ – белу чоколаду обогаћену полифенолима из воћа и зеленог чаја. Сам назив пројекта и програма финансирања доста говори и потпуно се уклапа у правце развоја научних истраживања код нас и у свету. И у нашој земљи наука и привреда се све више окрећу међусобном повезивању и сарадњи, која ће за резултат имати нов и иновативан производ на тржишту.

Биљана Пајин је додала да су врата Технолошког факултета широм отворена за сарадњу с привредом којој треба стручни кадар за боље позиционирање на тржишту.

        Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести