БЕОГРАД-ЧАЧАК Струја за тунел Бранчић до краја априла

ЉИГ: Тунел Бранчић дужине 980 метара на аутопуту Београд-Чачак биће комплетно опремљен електро напајањем и спреман за саобраћај пре краја априла, изјавио је данас в.д. директора Електропривреде Србије Милорад Грчић.
Tunel kod Ljiga/TANJUG/ TANJA VALIC/ nr
Фото: TANJUG/ TANJA VALIČ

Грчић је обилазећи радове на изградњи трафо станица и полагању каблова за напајање, код тунела Бранчић на Коридору 11, објаснио да је обзиром на дужину овог тунела, било неопходно изградити две трафо станице.

"Нема стајања док се све не заврши. Ово су крупне ствари и за Србију и за ове крајеве и овде нема играња", поручио је Грчић обилазећи градилиште код Љига.

Вредност радова које финансира ЕПС на постављању каблова за напајање тунела износи 90 милиона динара.

Дужина кабла који креће од трафо станице Љиг (напона 110/20 кВ) до тунела, са једне стране износи 7,5 километара, а са друге 4,5 километара.

Остало је, наводи Грчић, да се постави још 250 метара кабла на једној страни тунела и тиме је напајање за тунел Бранчић решено.

"Циљ нам је да тунел дужине 980 метара буде напојен са две стране и тиме ћемо имати стабилно напајање. Због тога се граде две трафостанице напона 20 кВ, са обе стране тунела", објашњава Грчић и наводи да станице граде Коридори Србије, односно, радове изводи предузеће Енергопројект.

Грађевински радови су, каже, у поодмаклој фази, након тога следи монтажа опреме у трафо-станицама и завршетак полагања каблова од трафо-станице Љиг.

"Оба кабла и обе трафостанице, комплетно напајање тунела Бранчић биће завршено пре краја априла.Када би било потребе да се за 15 дана пусти ова деоница аутопута, ми бисмо и то могли да урадимо", каже Грчић.

В.д.директора ЕПС-а каже да кашњења неће бити и очекује да радови буду завршени две недеље раније од планираног.

Поручује и да ће надлежни из ЕПС-а долазити сваких десет дана да прате динамику радова.

Подсетио је и да је у Љигу пре три године изграђена трафостаница 110/20 кВ те навео да је ЕПС сложен систем који захтева константна улагања.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести