Бесконтактно плаћање порасло за скоро 70 одсто

БЕОГРАД: У Србији је бесконтактно плаћање Виса картицама порасло за скоро 70 одсто у односу на март прошле године, а готово сваки десети потрошач користи мобилни телефон за такву врсту плаћања, показали су резултати регионалног истраживања компаније Виса у оквиру кампање "У корак с дигиталном будућношћу“.
qr code
Фото: pixabay.com

Генерални директор компаније Виса за Југоисточну Европу Владимир Ђорђевић каже да је истраживање, рађено у региону пре више од месец дана, потврдило да потрошачи у Србији усвајају иновативне методе плаћања и да бесконтактно постаје нови стандард.

"Време је свима драгоцено, навике смо морали да променимо због присутности вируса корона, а трговци континуирано траже начине да унапреде искуство плаћања“, истиче Ђорђевић.

Како је саопштено, регионално истраживање је показало да је више од две трећине грађана спремно на бесконтактно плаћање, а већина истиче да су главне предности употребе бесконтактних картица - брзина, једноставност руковања и практичност.

Виса истраживање је показало и то да сваки четврти грађанин Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе данас редовно користи бесконтактне картице, а да је лидер у региону по употреби бесконтактне технологије Северна Македонија, где чак 68 одсто испитаника користи ову методу приликом плаћања.

Албанија, с друге стране, бележи најнижу употребу - тек један од 10 потрошача плаћа на овај начин.

Виса је недавно представила Apple Pay услугу у Србији, захваљујући којој корисници Виса картица Raiffeisen банке имају додатне погодности и могу да плаћају робу и услуге једноставним прислањањем свог мобилног телефона.

Почетком године, ова услуга стигла је у Црну Гору, а у плану је да се дигитални новчаник представи и другим земљама региона.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести