Без посла би могло да остане 47 милиона Американаца

ВАШИНГТОН: Милиони Американаца већ су изгубили посао због кризе са корона вирусом, а најгора штета тек долази, према процени Федералних резерви.
njujork/fonet
Фото: FoNet

Према недавној анализи ризика у погледу даљег развоја ситуације, економисти ФЕД-а предвидели су да би чак 47 милиона Американаца могло да изгуби посао, због чега би се стопа незапослености попела на 32,1 посто.

То би била највиша стопа незапослености од 1948. године од када се званично воид ова статистика, наводи УСА Тудеј. Додаје такође да је током Велике депресије та стопа била око 25 процената.

Економисти ФЕД-а су у своје пројекције укључили и висок ризик по радна места која би у крајњем исходу могла да буду изгубљена због владиних мера ограничења кретања, преноси ЦНБЦ.

"Ово су врло велике цифре према историјским стандардима, али је и ова ситуација јединствен шок који се разликује од било којег другог који је америчка економија доживела у последњих 100 година", написао је економиста ФЕД-а Мигел Фарија -е- Кастро у блогу објављеном на веб сајту ФЕД-а.

Фарија напомиње да у анализу није укалкулисана пројекција броја радника који можда више неће бити укључени у категорију радне снаге што би резултирало смањењем основне стопе незапослености.

Такође, у обзир није узет ни утицај недавно донетих мера државних подстицаја, којима ће се повећати накнаде за незапослене и субвенционисати фирме како би се смањио број отказа.

Ипак, слика незапослености је већ сада суморна.

Рекордних 3,3 милиона Американаца поднело је први пут захтеве за добијање накнаде због незапослености у седмици која се завршила 21. марта.

Економисти које је анкетирала компанија Дау Џонс предвиђају да ће се контигенту незапослених ове недеље придружи још 2,65 милиона људи.

Уколико заиста 47 милиона људи остане без посла, то би подигло број незапослених у САД на 52,8 милиона што би за више од три пута било горе него на врхунца Велике рецесије.

Једина светла тачка је та што се очекује да ће ограничење слободе кретања и рада кратко трајати.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести