Безос најбогатији Американац трећу годину заредом, Трамп пао

ЊУЈОРК: Главни извршни директор Амазона Џеф Безос задржао је први место на Форбсовој годишњој ранг листи 400 најбогатијих Американаца, док је председник САД-а Доналд Трамп пао са 275. места прошле године на 352. позицију ове године.
dzef bezos
Фото: Youtube Printscreen

Упркос пандемији Ковид-19, америчким супербогаташима иде боље него икад, пише Форбс поводом 39. по реду годишње ранг листе најбогатијих људи у САД, која је објављена данас.

Укупно богатство 400 рангираних Американаца износи ове године 3,2 билиона долара, што је пораст од 8,0 посто у односу на годину раније, и рекордан ниво у Форбсом четири деценије дугом праћењу богатства америчких милијардера.

Безос, оснивач и шеф Амазона, остао је и у 2020., трећу годину узастопно, на челу Форбсове листе најбогатијих Американаца са богатством од 179 милијарди долара, рачунато на основу вредности акција и девизном курсу на дан 24. јула, које је у односу на прошлу годину увећано за 57 процената.

Форбс је, међутим, од тада известио крајем августа да је Безосова нето вредност достигла рекордних 200 милијарди долара, и да је он први у историји чије је богатств прешло тај праг.

На овогодишњој ранг листи је пало чак 25 богаташа у односу на прошлу годину, од којих је 10 њих чак испало са листе делом због губитала које им је нанела пандемија корона вируса, пише у извештају на званичној интернет страници Форбса.

Истовремено, на листи се нашло 18 “новопечених”најбогатијих Американаца, међу којима су: Ерик Јуан, главни извршни директор компаније Зум Видео Комјуникејшенс, чија је нето вредност 11 милијарди долара; Џим Кох, суоснивач и председник компаније Бостон Бир, са богатством од 2,6 милијарди долара; и најмлађи новопридошли Тревор Милтон (38), оснивач компаније Никола за производњу електрчних и хибридних камиона с погон на водоник и струју.

Амерички председик Трамп пао је за 77 места, на 352. позицију, при чему се његово нето богатство смањило на 2,5 милијарде долара са прошлогодишњих 3,1 милијарду, услед пада вредности његових пословних зграда, хотела и одмаралишта због пандемије Ковид-19.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести