Биће веће пензије до шест одсто и у 2019. години

БЕОГРАД: Повећање пензија у овој години може се очекивати за децембар, и то за око пет до шест одсто у просеку, тврде за "Блиц" чланови Фискалног савета.
fiskalni savet
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Владимир Вучковић, члан Фискалног савета, каже да нове проценте повећања треба пажљиво планирати у другој половини ове године, а применити их тек од 2020.

"Објективно је да повећање у просеку износи око шест одсто. Добро је што смо у ситуацији да размишљамо о повећању, а не о томе да ли плате и пензије треба да буду замрзнуте или, не дај боже, умањене. Али с друге стране, не треба да упадамо у замку да одмах након доношења буџета и добрих буџетских резултата у првим месецима године кренемо да лицитирамо када ће и за колико уследити ново повећање", оценио је Вучковић за "Блиц".

Он је додао да се одлука о повећању доноси једном годишње, приликом прављења буџета.

И његов колега Никола Алтипармаков каже да пензионери могу рачунати на додатно повећање пензија.

"Оно би могло да износи од пет до шест одсто, базира се на привредном расту земље, а одлуку о повећању би требало очекивати крајем године. Да ли ће у току године бити једнократне помоћи коју су пензионери добијали ранијих година, не може да се каже. Оно се не види у буџету за 2019. али се није видело ни у 2018. ни 2017. години", оценио је Алтипармаков.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести