Биомаса највећи потенцијал обновљиве енергије

– Србија ће успети да испуни обавезу према Европској унији да до 2020. достигне удео од 27 одсто обновљивих извора енергије у укупној потрошњи струје, с обзиром на то да смо тренутно између 23 и 24 одсто – казао је министар енергетике Александар Антић на конференцији „Нова српска енергетска стратегија”.
biomasa, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

По његовим речима, у току су и пројекти који ће обезбедити додатних око 500 мегавата из обновљивих извора. Он је нагласио да посебну пажњу треба посветити коришћењу биомасе, где је наш највећи потенцијал, јер је од  око 5,6 милиона тона еквивалента нафте укупни потенцијал из обновљивих извора енергије око 3,3 милона из биомасе.

– Биомаса мора бити далеко више у фокусу и Министарство енергетике ради на промоцији обновљивих извора, а то ће бити настављено и кроз изградњу малих постројења и инвестиција на биомасу и биогас, али пре свега кроз стални притисак према системима даљинског грејања – рекао је Антић, додајући да топлане све више прелазе на коришћење биомасе.

По његовим речима, енергетски сектор је од кључног значаја за даљи привредни раст Србије, а посебно индустријски развој, а стратешки најважнији елементи енергетског сектора су сигурно снабдевање, транзиција ка одрживом енегетском систему и развој тржишта енергетике.

– Србија мора бити енергетски сигурна да би обезбедила снабдевање грађана и привреде, али и имати агресивну инвестициону политику, што је приоритет Владе Србије и Министарства – нагласио је Антић.

Указујући на то да је протеклих година на мрежи добијено око 80 мегавата из обновљивих извора, од чега највише од хидро и ветро потенцијала, Антић је рекао да Србија добија око 70 одсто струје из угља и да ће улагање у копове бити један од приоритета. Он је подсетио на то да ће ове године ЕПС уложити 31 милијарду динара у РБ „Колубара”, од чега ће 22 милијарде бити у нове инвестиције, а девет за одржавање.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести