Битка за Горењску банку: Словенци удружено против Костића

ЉУБЉАНА: Битка за превласт над Горењском банком улази у завршну фазу, а српском предузетнику Миодрагу Костићу супротставиће се широк фронт домаћих улагача предвођених тамошњом телекомуникационом компанијом, пише словеначка штампа.
KosticDnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Рок за слање обавезујућих понуда за куповину 55 одсто удела у Горењској банци истиче крајем овог месеца, наводи дневник Дело позивајући се на незваничне изворе, преноси Пословни дневник.

Према сазнањима тог листа, у игри за куповину тог удела су београдска АИК банка у власништву Костића, затим компанија Колектор, па Телеком Словеније, као и амерички инвестициони фонд Аполо који је већ раније ушао у власништво Нове кредитне банке Марибор (НКБМ), друге по величини у Словенији. 

АИК банка је ушла у власничку структуру Горењске банке у јануару прошле године докапитализацијом вредном 12,3 милиона евра, коју је захтевала Банка Словеније.

Тиме је српска банка постала други највећи акционар у Горењској са уделом од готово 14 одсто акција. 

Највећи акционар је и даље, како подсећа Пословни дневник, словеначко предузеће „Сава“, ком је централна банка у јесен 2015. одузела гласачка права и наложила продају удела.

Како се то није догодило, "Сава" је у марту остала и без управљачких права.

АИК банка за то је време јачала свој удео купујући акције Горењске од Аеродрома Љубљана, Ерсте банке и Шпаркасе, чиме је дошла до удела од 20 одсто.

У фебруару ове године, АИК банка је добила одобрење словеначких регулатора за повећање удела у Горењској банци изнад 50 процената. 

Према писању Дела, око Телекома Словеније се наводно окупља конзорцијум домаћих предузећа која намеравају да купе понуђени пакет акција Горењске.

Како би купац тог пакета морао да објави преузимање свих осталих акција, терет такве трансакције био би лакши ако би се распоредио на неколико компанија у конзорцијуму.

Што се тиче Апола, тај фонд је обавио дубинско снимање пословања Горењске банке, али још није званично познато хоће ли послати понуду, преноси Пословни.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести