Бизнис не може да чека политику, привредници у Лондону 18.6.

БЛЕД: Привреда региона не може да чека политику да решава проблеме који трају деценијама, па ће зато привредне коморе шест западнобалканских економија, у сарадњи са чувеним Financial Times-ом, 18. јуна у Лондону, први пут организовати представљање потенцијала Западног Балкана као јединствене инвестиционе дестинације глобалним инвеститорима, изјавио је данас на Бледу председник ПКС Марко Чазеж.
bled_ccadezz
Фото: Танјуг (Видео)

Чадеж је учествовао на скупу Austria connect и у својству представљајућег Одбора за дигитализацију у Еврокомори, поручујући да регион мора брже да уклања баријере како би се повезао и ухватио корак са 4.0 револуцијом.

Бизнис заједница региона има свој интерес, каже Чадеж и наводи да дијалог у региону мора да се покрене како би се додатно убрзао привредни раст.

"Заједничка регионална комора организује са Фајненшал тајмсом догађај у Лондону 18. јуна за велике светске глобалне инвеститоре где ће се регион представити као једна инвестициона дестинација са 20 милиона потрошача", најавио је Чадеж.

Цео регион је, по његовим речима, разумео да мора да се ради и на дуалном образовању и стварању образованог способног кадра за рад на новим 4.0 технологијама, при чему држава, истиче, не може више имати монопол у креирању образовног система.

"Држава то мора да ради заједно са привредом уколико желимо да економски опстанемо. Само ако будемо били паметни да наш регион схватимо као јединствено тржиште, обезбедићемо додатни раст наших економијама. Уместо да размишљамо о будућности, 18 година се бавимо истим питањима", рекао је председник Привредне коморе Србије.

У циљу повезивања привреде и региона, како је најавио Чадеж, у наредном периоду представници привредних комора из шест економија Западног Балкана посетиће Призрен и објекат у којем треба да се формира Регионални иновативни центар.

Генерални секретар Инвестиционог форума привредних комора Западног Балкана ВБ6 и бивши председник Привредне коморе Косова (ПКК), Сафет Грџаљију оценио је да данашњи скуп у Словенији, на којем учествују експрети из бројних области, показује да регион има далеко више паметних бизнисмена, спортиста, музичара него политичара.

"Највећи проблем на овом простору је што се не може причати о економским проблемима без политичке конотације", оцењује Грџалију.

Каже да се далеко више губи времена да се улепша прошлост него што се гради будућност, уместо да се ради на јачању економија која ће задржати младе у региону.

Председница Бледске школе менадзмента Даница Пург каже да Србија и регион имају огроман потенцијал у ИТ сектору али да се мора гледати у будућност, више улагати у стартап предузећа, како би достигли стандарде ЕУ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести