Благи раст цене квадрата у новоградњи

Да продаја станова у Србији иде добро или да бар интреса за куповину има, потврђује и то што и сада, током летњих месеци, када по правилу тржиште некретнина мирује, цене квадратног метра иду навише.
radnici, radovi, gradjevina, Tanjug/Strahinja Aćimović
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Цене квадрата разликују се од града до града, баш као и проценат повећања, а највише новца потребно је у Београду. На цену квадратног метра утиче много фактора, од којих је, пре свега, важна потражња, а потом следи локација. Колико ће квадрат коштати зависи и од старости зграде, квалитета изградње, поузданости иневеститора, квадратуре, спратности... Најтраженији су гарсоњере и мањи станови, као и станови на атрактивним локацијама.

Да се не може говорити о генералном поскупљењу квадрата указују у једној од новосадских агенција за продају некретнина, али кажу и да је дошло до благог поскуљења станова у новоградњи на одређеним локацијама, али да код старих станова, углавном, промене нема. Цена станова у њиховој понуди креће се од око 800 евра на Сателиту и Детелинари, па до 2.500 и 3.000 у центру града. Такође, указују да су најтраженије гарсоњењере - за које је некад потребно и око 2.000 евра по квадрату, али се, у зависности од локације, продају и по много нижој цени.

800 евра квадрат на Сателиту и Детелинари

На тржишту некретнина у Новом Саду, каже агент продаје новосадске агенеције “Бомил” Милан Пулаи, већих промена цене квадрата није било. Ситуација је стабилна и не очекују се знатне промене.

- Цене станова, односно квадратног метра у Новом Саду, нису се знатно мењале протеклих недеља, али јесу више у односу на две године уназад - каже Пулаи. - Сада је квадратни метар за око 10 до 15 одсто скупљи него тада, а цена је расла постепено. На неким локацијама раст цене је већи, а то се посебно односи на најтраженије, луксузне локације, где је квадрат и најскупљи, али таквих станова је, у принципу, мало и не може се на основу тога говорити о повећању цене квадратног метра.

2.500 и 3.000 евра квадрат у центру Новог Сада

По његовим речима, квадратни метар стана у изградњи на Адицама кошта од око 1.000, па до 1.250 евра, а квадрат у центру града, у близини суда, Радничкој улици... луксузним вилама на Адамовићевом насељу око 2.400 евра.

- Квадрат стана у новоградњи у стандардним зградама на Адамовићевом насељу кошта 1.900 евра, а слично је и на Грбавици, где је квадрат од 1.800 до 1.900 евра. Квадратни метар стана у новоградњи на Новом насељу је око 1.500 евра, колико је и на Сомборском булевару и Телепу, а у Петроварадину око 1.300 до 1.450 евра - каже Пулаи.


За пола године 48.000 уговора

Током другог квартала ове године Републичком геодетском заводу достављено је више од 48.000 уговора, односно нешто више од 16.170 уговора месечно, стоји у Извештају о стању на тржишту непокретности за други квартал 2021. године. У поређењу с истим кварталом прошле године, регистровано је 84,5 одсто више уговора, а највеће повећање забележено је у Нишу - 104,6 одсто, Београду и Крагујевцу - 90 одсто и Новом Саду - 81 одсто.


Секундарни станови, односно станови у староградњи су јефтинији, па тако на Лиману квадрат кошта од 1.300 до1.400 евра, Новом Насељу од 1.000 до 1.200, на Булевару ослобођења од око 1.200 до око 1.300, на Грбавици - 1.600 евра. Пулаи указује да се више купују нови станови јер постоји могућност повраћаја ПДВ-а, банке одобравају повољне стамбене кредите, али и нема додатних улагања, што је неоходно кад су старији станови у питању.

- Недостају станови површине до 40 квадратних метара, а највише се траже станови од 50 до 60 квадратних метара и мањи. Тражени су и већи станови, пре свега они на једном нивоу, односно да није у питању дуплекс, иако је такав стан и 20 одсто јефтинији - истиче Пулаи.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести