Боинг у губитку шести квартал узастопно

ЊУЈОРК: Амерички произвођач авиона Боинг забележио је шести узастопни квартални нето губитак у периоду јануар-март 2021, у износу од 561 милион долара, на приход од 15,2 милијарде долара, који је за 10 посто нижи у односу на исто тромесечје прошле године.
boing, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Ted S. Warren, File)

Акције Боинга пале су за 2,9 посто, на 235,46 долара на затварању трговања ноћас, али су и на том нивоу за 10 процената јаче у одонсу на крај 2020.

Главни извршни директор компаниње Дејв Калхун је ипак оптимистичан и очекује заокрет у даљем току године, пошто предвиђа пораст авионског путничког саобраћаја, посебно на великим домаћим тржиштима попут америчког, али упозорава да ће на глобалном нивоу бити потребно барем две-три године да се ваздушни промет врати на ниво из 2019, преноси ЦНБЦ.

"Опоравак добија на снази, али је и даље неуједначен", навео је он у обраћању поводом извештаја о кварталним резултатима пословања.

Европски ривал Ербас требало би данас да објави своје пословне показатеље за прва три месеца ове године.

На прилагођеној основи, губитак Боинга по акцији износи 1,53 долара, што је мање у односу на губитак од 1,70 долара по акцији пре годину дана.

Укупни приходи компаније у наведеном периоду износили су 15,22 милијарде долара, и незнатно су бољи од очекивања аналитичара који су у анкети компаније за праћење финансијских података Реинитив предвиђали 15,02 милијарде долара.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести