Брашна и тестенине из Сенте довољно за потребе тржишта

СЕНТА: Тражња за брашном и тестенинама је повећана, али их имамо довољно за потребе тржишта, каже за Танјуг Предраг Ђуровић, председник Одбора директора Житопромета Сента, једног од снабдеваца брашном и тестенинама на домаћем тржишту.
brasno
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Производња брашна је стандардна, 280 тона дневно прераде пшенице и производа који се од те пшенице добијају. Тражња је повећана, али успевамо да одговоримо на све захтеве, уверава Ђуровић.

Он каже да за сада немају ниједан проблем, ни са аспекта сировине, којом располажу до почетка августа, те подсећа да жетва почиње крајем јуна и почетком јула.

Осећа се повећана тражња због вируса и целе ове ситуације, али немамо ниједан разлог због чега не бисмо могли да одговоримо захтеву тржишта. Управо зато што наше слободне капацитете користимо и викендом, као што је сада случај.

Организовали смо се за рад у четири смене, како бисмо могли да одреагујемо по свим захтевима наших купаца, каже он.
Кад је реч о могућој забрани извоза, ради несметаног снабдевања домаћег тржишта, а услед ситуације са ширењем вируса Ковид -19, Ђуровић каже да они „у овом тренутку немају ниједан проблем, ни у мањку сировина, ни капацитета, ни у могућности за паковање", те да „могу повећати продуктивност, да би успели да свим дугогодишњим купцима у земљи и у региону обезбеде уредно снабдевање“.

По мом мишљењу, све оно што се налази у нашој земљи, а тиче се прехрамбене индустрије, ту мислим на произвођаче уља, шећера, брашна и тестенине, ми сви имамо у својим силосима и магацинима сировине које смо обезбедили до нове жетве или кампање. Према томе, ово јесте у овом тренутку појачана тражња, али нама је, на крају крајева, битно да снабдевамо како наше становништво, које уредно успевамо да снабдевамо, тако и наше дугогодишње пословне партнере у региону, да би и они своје потрошаче, такође, могли уредно да снабдевају. Ми ниједан проблем немамо ни у мањку сировина, ни капацитета, ни у могућности за паковање, категоричан је Ђуровић.

Он указује да би забрана извоза, уз претпоставку да обезбеде стабилност стабдевања у нашој земљи, нашем становништву, довела у питање њихово пословање с партнерима у региону:

Ако се у том тренутку појави неко други, који искористи прилику, јако је тешко вратити се са својим редовним послом у редовним околностима на позиције тржишта, јер свима нам је, поред тога да се здравствено одржи и нација и становништво и прехрамбена сигурност, битно да и када све ово прође, наступамо на тим тржиштима, која су за нас традиционална и да остваримо девизне приливе који су битни и за нашу земљу, каже Ђуровић.

У погону у Сенти, кажу да о хигијенским и санитарним мерама и у редовним околностима строго воде рачуна, те да је сада она подигнута на још виши ниво.

Поред основних хигијенских мера за које имамо све европске сертификате, ХАСАП-а, ИСО стандард и слицно, осим самог санитарног прегледа и редовне контроле радника, сва дезинфекциона средства, сва ХТЗ опрема која је неопходна се примењује, наводи.

Појачане мере јесу у смислу да ако се примете симптоми сезонског грипа, такве људе изолујемо, односно поштедимо их пар дана да нам не долазе у погон. То поштујемо не само сада због овог вируса, него је то у нашој пракси неопходно, како бисмо били сигурни да ће наши производи у исправном здравственом и сваком другом стању доћи до потрошача, каже Ђуровић.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести