Британска Минеко Група планира отварање још једног рудника

БЕОГРАД: Британска компанија Минеко Група планира да ове године почне изградњу новог рудника у Србији у општини Босилеград, најавили су данас представници те компаније која у Србији има два рудника - Рудник код Горњег Милановца и Велики Мајдан код Љубовије.
rudnik, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Како је новинарима рекао директор Минеко Лимитед Бојан Поповић, у руднику Босил-Метал у општини Босилеград је пре годину и по дана покренут пилот пројекат за флотацијску прераду руде, а план је да идуће године почне комерцијална производња.

"Током ове године предстоји израда Главног рударског пројекта Босил-Метала и Студије утицаја на животну средину, а затим и добијање неопходних сагласности надлежних министарстава Србије за изградњу комерцијалног постројења", каже Поповић.

Навео је да је та компанија задовољна пословним резултатима оствареним у 2019. години и навео да су њихови рудници у овом региону имали сигуран пласман производа, у њима је одржан ниво планираних инвестиција иако, је каже, стање на тржишту метала постало још комплексније услед поремећаја у трговинским односима САД и Кине.

Како је рекао, после 2017. године када је забележен рекордни ниво цена, у другој половини 2018. је дошло до смањења цена на међународном тржишту обојених метала, а тај тренд се наставио и у 2019. години.

Без обзира на то, додаје, рудници у оквиру Минеко Групе испунили су планове производње и настављена су истраживања.

Директор операција у тој британској компанији Доминик Робертс рекао је да је успоравање кинеске економије довело до слабљења тржишта сировина и да су рударске фирме после 100 година коришћења старих технологија биле принуђене да почну да контролишу своје трошкове и да у своје застареле процесе производње уводе технологије које су биле у широкој примени у другим индустријама.

Робертс каже да брзи напредак до 2020. године и сваки преостали отпор иновацијама престају због све веће несташице природних ресурса, а већи део такозваног "налазишта светске класе" је потрошен за подстицање индустријског процвата у другој половини 20. века.

Навео је да се у свим рудници те компаније спроводе обимни истраживачки програми, да је Рудник на планини Рудник током последње две године своје резреве повећао за више од два милиона тона руде, а да је крајем 2019. пронађено ново рудно тело у Великом Мајдану.

Рекао је да њихови рудници постају све безбеднији, бржи и самим тим ефикаснији, а да Минеко Група планира програм радова за даље побољшање степена искоришћености метала у постројењима за прераду.

Робертс је рекао да су у последњих пет година завршена дигитализација свих њихових рудника, а да је нови рудник Олово у БиХ први у региону који има пуну WiFi покривеност испод и изнад земље.

У Европи Минеко Група запошљава око 2.000 људи, од којих је 1.600 у региону Западног Балкана.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести