Британски Флајби банкротирао због коронавируса

ЛОНДОН: Британски регионални авио-превозник Флајби саопштио је да је банкротирао услед пада тражње за путовањима, чиме је, како наводи Ројтерс, ова компанија постала прва жртва епидемије коронавируса у ваздухопловној индустрији.
f
Фото: Youtube Printscreen

Због пропасти ове авио-компаније, која повезује све регионе Уједињеног Краљевства с главним европским дестинацијама, не само да је угрожено око 2.400 запослених, већ би то могло да се одрази и на аеродроме и на ограничење пословних путовања.

Сви авиони су приземљени и компанија у Великој Британији одмах престаје с продајом (летова), навео је Флајби у саопштењу, пошто се британска влада повукла из пакета мера за спасавање компаније, који је био договорен у јануару.

Колапс Флајбија такође представља проблем за премијера Бориса Џонсона, који је обећао да ће Британију "подићи на виши ниво" инвестирањем у регионалне саобраћајне везе, оцењује Ројтерс.

Овај ваздухопловни оператор, често означаван као највећи независни регионални авио-превозник у Европи, превозио је око осам милиона путника годишње између 81 аеродрома и био је у власништву конзорцијума који су сачињавали Вирџин Атлантик, Стобарт Група и Сајрус Кепитал.

Ово је прва већа авио-компанија која потпуно престаје да ради откако је крајем прошле избила епидемија коронавируса у Кини која је од тада однела око 3.000 живота.

Авио-превозници масовно смањују трошкове отказивањем летова како би пребродили кризу насталу због коронавируса, која се погоршала од краја фебруара када је епидемија избила и у Европи, при чему је најгора ситуација у Италији.

Бритиш Ервејз, Изиџет, Луфтханза и Јунајтед Ерлајнс само су неке од авио-компанија које најављују мере уштеде трошкова, додаје британска агенција.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести