Брнабић: Ћуприја има велики потенцијал за инвестиције

ЋУПРИЈА:  Ћуприја још увек има јако велики потенцијал за инвестирање и развијање малих и средњих предузећа, тако да ћемо доласком нових инвеститора смањити број незапослених не само у том месту, већ и у Параћину и Јагодини, поручила је данас председница Владе Србије Ана Брнабић. 
Ana Brnabić u Ćupriji Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

На питање новинара да ли влада располаже подацима о тренутном броју незапослених у локалним самоуправама, премијерка је казала да за неке самоуправе постоје такви подаци, а за неке не. 

"Јасно је да у неким локалним самоуправама постоји знатан број незапослених, али имамо и оне у којима више нема незапослености. Ту ћемо, паралелно са дуалним образовањем, а које смо увели захваљујући храбрим и брзим потезима Министарства просвете, морати да отварамо образовне центре", указала је премијерка, која је данас боравила у радној посети Ћуприји. 

Према њеним речима, влада, кроз сарадњу са неколико инвеститора и привредном комором, у овом тренутку размишља у којим градовима би требало отворити образовне центре. 

"Размишљамо у којим градовима ћемо отварати образовне центре да бисмо брже радили преквалификације, или да би високо образовани инжењери добили уску стручну обуку управо од инвеститора који ће тек отварати своје погоне. Видећете да ће се то остварити у наредних неколико месеци у градовима широм Србије.", поручила је Брнабић.


Фото: Vlada Srbije

Премијерки Брнабић уручен портрет са њеним ликом

Премијерка Србије Ана Брнабић добила је портрет са својим ликом на свечаној академији у амфитеатру Високе медицинске школе у Ћуприји, организованој поводом 4. априла, дана студената.Портрет је урађен техником уље на платну.

Приликом обиласка школе, она је казала да Влада много улаже у здравство, као и у оснаживање домаћих предузећа, наводећи да су приоритети Владе Србије изградња друштва заснованог на знању и унапређење здраственог система Србије.


Председница Владе сматра и да је важно да локални функционери предлажу и кандидују пројекте за које им је потребна помоћ у финансирању или суфинансирању. 

"Оно што је мени драго јесте да је председник општине Ћуприја са својим тимом јако активан у довођењу страних инвеститора у Србију, али исто тако је свестан важности домаћих компанија", рекла је премијерка. 

Као један од добрих примера домаћих компанија у Ћуприји навела је "Стандард Фурнитуре Сербиа", који је, оценила је, добар пример домаћег улагања. 

"Поред тога у Ћуприји имамо и кинеске и турске значајне инвестиције, од којих ће Ћуприја тек имати користи", додала је. 

Оно за шта је свакако потребно суфинансирање, према њеним речима, јесте реконструкција водоводне мреже у том месту, што је, каже, проблем који је присутан у целој земљи. 

"Водоводне цеви представљају проблем у целој Србији, а на решавању тог проблема се ради са Канцеларијом за јавна улагања. Тренутно је важно пронаћи добре и јефитне кредите, као што то у овом тренутку радимо са Европском инвестиционом банком", рекла је председница владе. 

Поручила је да је реконструкција водоводне мреже важна из два разлога - пре свега, јер неке локалне самоуправе на њој губе и до 60 одсто буџета, а потом, како је додала, и због важности ресурса пијаће воде. 

Како је додала, друга важна ствар за коју ће Ћуприја добити суфинансирање јесте Атлетска дворана. 

"Ћуприја је град који је познат по атлетици и школи музичких талената", истакла је Брнабић и захвалила свима који пружају подршку тој школи. 

Према речима премијерке Ћуприја би, требало да "игра на карту културе и младих талената, јер је то оно што је ставља на мапу не само Србије, већ и Европе". 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести