Брнабић: Кључни проблем је недостатак радне снаге у Србији

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић састала се данас са представницима удружења металске и хемијске индустрије Привредне коморе Србије са којима је разговарала о томе како остварити динамичнији и одрживи привредни раст.
brnabic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Она је за Танјуг после састанка, коме је присуствовао и председник ПКС Марко Чадеж, рекла да је недостатак радне снаге у овом тренутку кључни проблем у Србији.

На састанку је, каже, представила мере на којима Влада ради, међу којима је, пре свега најважније увођење дуалног обрзовања што су, наглашава, компаније поздравиле.

Компаније сматрају, додаје премијерка, да је дуално образовање једна од најбољих и најпрактичнијих ствари у реформи система образовања у последњих неколико деценија, те најавила даље ширење, односно увођење дуалног образовања у високошколске установе.

“Ми смо такође учили од других држава тако да смо значајно либерализовали наше радне дозволе. Променили смо ове године и Закон о странцима и Закон о запосљавању странаца. Уводимо ту електронски систем за издавање радних дозвола. Тако да ћемо и ми имати много флексибилнији систем”, кже председница Владе.

Очекује и да ће поред увођења дуалног образовања, у Србији бити већи прилив кадрова.Надамо се због свега сто радимо и да ће што већи број људи да се враћа у Србију”, рекла је Брнабић.Упитана колико су забрињавајући подаци о недостаку радне снаге у Србији, Брнабић је рекла да нажалост држава нема довољно података да би се тачно разумеле размере тог проблема.

“С једне стране имате незапосленост која је сада око 11 одсто, дупло мања него 2012. и 2013. године, али ако поредите са ЕУ и даље смо земља у којој је релативно висока незапосленост. Имамо релативно високу незапосленост, с друге стране привреда има проблем радне снаге”, наводи премијерка.

Додаје да морају да се укрсте та два податка како би се увидело како може да се помогне људима да лакше нађу посао јер су, наводи, привреди очигледно потребни кадрови.

Навела је да ће се сагледати да ли поред класичног, формалног образовања може да се учини још нешто у систему нефомалног образовања отварањем тренинг центара и преквалификацијама.

Брнабић с привредницима о подстицајним мерама за индустрију

БЕОГРАД:  Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима удружења металске и хемијске индустрије Привредне коморе Србије о начинима да се постави оквир за динамичнији и одрживи привредни раст у земљи, саопштила је Влада Србије.

Брнабић је привредницима поручила да је ово почетак континуиране, непосредне сарадње чији је крајњи циљ да се изменама законских решења, реформом образовног система и подстицајаним мерама достигне индустријска производња која ће имати већу додату вредност.

На састанку, коме је присуствовао и председник ПКС Марко Чадеж, директори и власници компанија, као и председници пословних система, премијерки и представницима владе предочили су препреке на које наилазе у пословању, а нагласили су недостатак одговарајућег кадра, уз напомену да се дуални систем образовања показао као веома добар. 

Такође је указано на предуго чекање на издавање различитих дозвола, као и на дуге и компликоване процедуре, посебно на граници, када је реч о документацији која прати робу.

Привредници су једногласни у оцени да је неопходна реформа образовног система која би пратила потребе привреде, а Брнабић је указала на то да се припрема и увођење дуалног образовања у високом школству.

Премијерка је рекла да је данашњи састанак први у низу који се планира и са другим удружењима ПКС и владе, и да означава почетак формирања радних група представника владе и ПКС.

Састанку у Влади Србије присуствовали су власник ФПМ "Агромеханика" из Бољевца Љубинко Гобељић, генерална директорка ППТ "Наменска" из Трстеника Анђелка Атанасковић, извршни директор Минд Гроуп из Крагујевца Дарко Ђорић, генерална директорка Термовент СЦ Ливница челика из Бачке Тополе Мирјана Ивановић и директор ТФ Кабле из Зајечара, као представници металске индустрије.

У име хемијске индустрије, на састанку су били генерални директор ХИП Петрохемија Велимир Унковић, директор Компаније "Хенкел" Душан Антонијевић, потпредседник пословног Система за стратешке корпоративне операције „Елиxир" Гроуп Владимир Тодоровић, генерални директор Трајал корпорације Милош Ненезић и извршни директор Компаније "Месер Техногас" Ернст Боде. 

Брнабић: Ускоро интегрисани прелази и са Албанијом и БиХ

БЕОГРАД:  Интегрисани гранични прелаз са Северном Македојом биће ускоро отворен, а председница Владе Србије Ана Брнабић каже да ће ускоро такви прелази бити успостављени и са Албанијом и Босном и Херцеговином.

Премијерка је то најавила на данашњем састанку са представницима удружења металске и хемијске индустрије Привредне коморе Србије, коме је присуствовао и председник ПКС Марко Чадеж. 

Чадеж је, како је сапштила Влада Србије, рекао да интегрисани гранични прелази, какав ће ускоро бити успостављен са Северном Македонијом, значајно олакшавају неометани прелаз робе у Србију и из земље, 

Скупштина Србије је крајем јула усвојила Закон о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Северне Македоније о успостављању заједничких контрола на граничном прелазу за међународни друмски саобраћај Прешево-Табановце.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести