Брнабић: Од априла почињу радови на кампусу НЦР у Београду

АТЛАНТА: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Атланти да је са менаџментом компаније НЦР, која иначе послује у Србији, постигнут договор да у априлу почну радови на изградњи кампуса и да се ради о инвестицији од 90 милиона долара.
Premijerka Ana Brnabić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

До завршетка радова треба требало би да буде запослено 4.200 људи. Кампус би требало да се налази на Новом Београду, у Блоку 42.
"Задовољни су (НЦР) у Србији, планирају проширење, данас смо договорили да у априлу крећемо са радовима на кампусу. То ће бии регионални центар НЦР који ће бити у Београду - 30.000 квадратних метара и инвестиција од око 90 милиона долара. Изузетно је важно и драго ми је што смо данас постигли договор", рекла је премијерка новинарима у Атланти.

Како је рекла, за њу је важно да је НЦР задовољан у Србији, да увек имају нове планове за инвестирање, нове технологије и да су спремни за сарадњу са образовним институцијама што је за институције Србије веома битно јер је политика владе - трансформација економије тако да се заснива на знању и иновацијама.

Брнабић је додала да инвестиције нису увек у радна места и плате већ се ради о томе да компаније попут НЦР доприносе трансформацији наше економије.
Како је истакла, за Србију су важни инвеститори који ће улагати у образовање и интелектуалну својину насталу у Србији - тј. да се производ прави нашим знањем и извози као комплетан производ, да постоји та додата вредност.
 НЦР је, како је рекла, добар пример за то.

"То је једна од водећих компанија у свету и то је добра реклама за Србију да и друге копманије дођу", каже председница Владе.
 Једна од тема разговора била је и стратегија Владе Србије.
 "Показали смо идемо на ту трансформацију економије засновану на знању и иновацијама, као и нашу пореску плитику. Ми од 1. јануара имамо посебне пореске олакшице уколико компаније улажу у истраживање и развој и иновације и надам се да ће НЦР даље да се шири у Србији а да ће бити и других компанија", истакла је она.

У НЦР су , како каже, зачудили какав програм реформе образовања Србија има.
Тај програм укључује и то да деца данас у петом разреду уче програмски језик што је веома важно.
"Од 1. септембра програмирање ће бити уведено као обавезан предмет од седмог разреда. То су сигурно у овом тренутку најнапредније ствари и Европи. Поред тога, улажемо и 94 милиона евра само у факултете и институте, од опреме до инфраструктуре и за неколико година то ће , ако овако наставимо, сигурно издвојити Србију међу земљама у региону а надам се и као земљу иновација у Европи ", закључила је Брнабић.

 Стефан Лазаревић, директор НЦР за Србију, испричао је да је кад је НЦР дошао у нашу земљу основна идеја је била да се из Србије ради основни вид техничке подршке, да се запосли 300 до 600 људи. 
Захваљујући талентованим радницима који причају више од 20 страних језика и имају различите ИТ вештине и техничка знања, НЦР данас у Србији запошљава 3.100 људи са планом да до краја ове године има преко 3.600 а док се сагради кампус вероватно и 4.200 људи, рекао је он. 

"Кад данас гледамо НЦР у Србији он је много другачији од онога када смо кренули да радимо бизнис у Србији, пре свега имајући у виду да данас осим пружања техничке подршке радимо на развоју решења за техничку подршку, њихову имплементацију и иновацијама и као добар пример иновације навео бих тим за роботику и аутоматизацију процеса која је значајно унапредила начин пружања техничке подршке нашим клијентима", рекао је Лазаревић.
Према његовим речима, клијенти НЦР се налазе од Калифорније до источне границе Русије због чега је компанија донела одлуку да направи и кампус који би, према очекивањима требало да буде готов до почетка 2021. године и у коме ће сви запослени бити смештени под једним кровом. 

"Поред тога, ми кампус гледамо као платформу за сарадњу са старт ап заједницом, академском заједницом и свима који се баве иновативним делатностима како бисмо заједно у Београду направили екосистем где би наши људи могли да буду укључени у глобалне светске економске процесе", рекао је Лазаревић. 
Брнабић је посетила камп НЦР у Алтанти, чиме је заврсила посету САД.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести