Брнабић: Потврда резултата Србије на регионалном повезивању

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабич изјавила је данас да је одлука да седиште сталног секретаријата Транспортне заједнице З. Балкана буде у Београду још једна потврда колико је Србија урадила на регионалном повезивању и да су наши напори препознати и од стране суседа, као и од стране ЕУ, која је, каже овако значајан пројекат поверила Србији. 
Ana Brnabic/Fonet
Фото: FoNet

"Остајемо посвећени регионалној сарадњи и економском повезивању Западног Балкана у оквиру чега инфраструктурни пројекти имају огроман значај", рекла је Брнабић за Танјуг. 
Верујем, додала је, да ће Србија оправдати задобијено поверење. 

"Захваљујем свим суседима на подршци коју су нам дали, дуго смо се борили за ово, јер је ово важна ствар у оквиру Берлинског процеса", рекла је премијерка, након састанка са члановима Председништва БиХ.
Истичући да је Транспортна заједница вероватно једна од најважнијих регионалних ствари, Брнабић је рекла да су све земље из региона поднеле своје кандидатуре за седиште те заједнице, али да је Србија током последњих неколико месеци на различитим регионалним састанцима договарала и замолила за подршку, након чега су оне повукле своје кандидатуре.

Одлука је за Србију, каже, јако важна и велики успех, али је и добра регионална порука да можемо да се договоримо сами и да не мора ЕУ да одређује где ће бити седиште Транспортне заједнице.
"Да се ово није договорило, онда би се десило оно што се десило 2006. године са седиштем Енергетске заједнице, када је оно, пошто земље региона нису могле да се договоре, стављено у Беч", рекла је Брнабић.

Додала је да је информацију из Брисела добила док је била на радном ручку са гостима из БиХ, члановима Председништва, којима се, каже, захвалила на подршци, јер су нам они први дали писмо подршке.
"Ово је изузетно значајна ствар и данас је радостан дан за нас", закључила је Брнабић. 

Михајловић: Избор Београда велико признање за Владу Србије 

Избор Београда за седиште Транспортне заједнице Западног Балкана, представља велико признање за Владу Србије и за све што је Србија урадила да на регионалном повезивању, изјавила је данас потпредседница Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
"Посебно је важно што је ова одлука донета једногласно, уз подршку свих представника из региона и чланица ЕУ", рекла је Михајловићева.

Она је истакла да избор Београда представља важан корак у спровођењу Споразума о транспортној заједници, који је потписан летос на самиту лидера Западног Балкана у Трсту, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседнице Владе.
"Инфраструктурно и свако друго повезивање је пут до бржег економског развоја Србије и читавог региона. Сваки изграђени пут доноси нове инвестиције и нова радна места", каже Михајловићева.

Она је оценила да одлука о седишту Транспортне заједнице значи да ће Београд бити у прилици да буде домаћин свих важних сусрета из области транспорта који се тичу региона и да има водећу улогу у координацији будућих активности на инфраструктурном и економском повезивању региона.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести