Брнабић: Преговори нису пропали, Влада стоји при ономе што је обећано

ОХРИД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да преговори са представницима синдиката и запослених у Фијатовој фабрици у Крагујевцу нису пропали, али и додала да су они који су данас позвали на протест поново прекршили оно што је договорено.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Одговарајући на питања новинара после учешћа на Преспа форуму на Охриду, Брнабић је истакла да Влада Србије остаје при ставу да се преговори настављају и да нису прекинути.

"Влада је испунила све што је рекла и све што смо обећали и ми при томе стојимо. Нажалост, они који су данас позвали на протест поново су прекршили договор", рекла је Брнабић.

Навела је да је договор са представницима синдиката и запослених у Фијату јасан и да је о томе причала на прес конференцији после састанка у Крагујевцу, те да су то поновили и представници синдиката и представници радника.

"А то је да ми нећемо излазити са коначним ставом о отпремнини или о томе шта ће бити понуђено оним радницима који остану без посла јер су технолошки вишак или зато што не желе да иду у иностранство на 18 или 24 месеца под понуђеним условима, дакле да ћемо изаћи тек када се заврши процес пријаве радника за иностранство", рекла је Брнабић и додала да се тај процес завршава 20. јуна.

"Ми смо у Крагујевцу договорили да ћемо након тога причати о отпремнинама. Они су данас рекли ''Не, ми желимо то да знамо данас, ако то не знамо данас ми идемо да протестујемо''", рекла је Брнабић и додала да су тиме прекршили договор.

Истакла је да стоји при ономе што је говорила у Крагујевцу и што је договорено, да Влада Србије стоји при томе и да ће тако и бити, те додала да ће ранијиве категорије бити заштићене - труднице, мајке за децом до пет година, инвалиди, породице које су у процесу вантелесне оплодње.

"Све рањиве категорије биће заштићене тако да не видим чему овај протест данас, али добро, могу да разумем да се они људи брину за своју будућност. Преговори нису пропали, Влада Србије наставља да говори и да ради онако као што смо се договорили када сам била на састанку у Крагујевцу", закључила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести