Брнабић: Регион Западног Балкана има огроман потенцијал

ЛОНДОН: Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас у Лондону да регион Западног Балкана има огромне потенцијале које треба много боље и више искористити.
Фонет/Слободан Миљевић/Ана Брнабић
Фото: Фонет/Слободан Миљевић/Ана Брнабић

Брнабић је, на Инвестиционом самиту о Западном Балкану у организацији ЕБРД, на којем учествују премијери шест економија региона, истакла да су за Србију кључни, приоритетни пројекти иницијатива "мини шенген", као и инфраструктурно повезивање у региону.

Она је напоменула да се тзв "мини шенген" односи на успостављање четири врсте слободе - кретања робе, услига, капитала и људи, у области Западног Балкана.

Подсетила је да Србија на томе већ ради са Северном Македнијом и Албанијом, те додала да се нада да ће и остале земље да се придруже тој иницијативи, која, истакла је, на најбољи и најопипљивији начин доприноси да се регион представи као јединствено, уједињено тржиште и место које пружа другачију будућност на Балкану.

Као другу важну иницијативу истакла је инфраструктурно повезивање, те подсетила да је прошле године у Србији завршен Коридор 10.

"Сада можете да прођете кроз Србију и ауто-путевима одете у Мађарску, Хрватску, Северну Македонију, Бугарску", додала је Брнабић.

Истакла је да се наставља изградња ауто-пута ка Црној Гори, као и да је започета изградња аутопута ка Сарајеву.

"Планирамо, до краја године, да ћемо почети изградњу ''аутопута мира'', Ниш - Приштина - Тирана - Драч, а ЕБРД ће највероватније финансирати тај пут", рекла је српска премијерка.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести