Брнабић: С ММФ да ли повећање пензија може изнад пет посто

БЕОГРАД: Председница владе Ана Брнабић рекла је да ће се 1. јануара пензије повећати за пет одсто, али ће се с ММФ-ом разговарати колико изнад пет одсто може да се иде.
brnabic
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Оно што можемо у овом тренутку да кажемо је да ћемо ићи с једнократном исплатом од 5.000 динара свим пензионерима као подршку до краја године, рекла је Брнабицева за РТС.

Борићемо се за сваки промил, за сваки проценат за наше пензионере, али цемо до тог тренутка и знати. Морамо да завршимо буџет у наредних неколико недеља да спремимо за Скупштину, једнако као и модел за ускладивање пензија од следеце године, што ће бити швајцарски модел - то је оно што смо предложили, рекла је премијерка.

Говорећи о томе када ће то заживети, Брнабићева каже да се планира да се то предложи Скупштини кроз измене и допуне закона о пензионом и инвалидском осигурању, пре краја године, а да то иде од следеће године.

Према њеним речима, швајцарски модел практицно значи да ће се пензије ускладивати у односу на раст зарада и инфлацију, у односу 50:50.

То је правичан и предвидив модел који це осигурати реалан раст пензија, наводи премијерка.

Додаје да ће се до краја године у Скупштини говорити и о економији.

Имамо ребаланс о којем треба да се дискутује у Скупштини, имамо и нови буџет за 2020. годину, сет измена и допуна закона о пензионом и инвалидском осигурању, али и о порезима и доприносима како би увели неке пореске олкашице за запошљавање младих, објашњава премијерка.

Надам се да ћемо у наредних неколико месеци спустити незапосленост на испод 10 одсто, рекла је Брнабићева.
Размишљали смо последњих осам месеци о посебним мерама за подстицање запослености младих и уколико парламент да подршку Влади, имаћемо их од 1. јануара 2020. године, најавила је она.

Од 10. августа незапосленост је 10,3 одсто што је добар показатељ, каже премијерка, и додаје да је поносна на тај резултат.
Подсетила је да је 2012. незапосленост била преко 25 одсто. Каже да смо бољи од вецене у региону. У просеку у Европи је 6,3 одсто. Каже да имамо још много да радимо.

Надам се да ћемо у наредних неколико месеци коначно прећи ту границу од једноцифрене незапослености – да ћемо се спустити на испод десет одсто, рекла је премијерка.

Оно о чему се посебно води рацуна је незапосленост младих, каже председница владе и наводи да је у оквиру тих 10,3 одсто, незапосленост младих и даље ралативно висока 24,4.

То је све до 30 година по статистици - дакле 24,4 посто, незапосленост младих у ЕУ је 15 одсто што не значи да ми треба да будемо мирни због овога, хоћемо да у овом аспекту будемо бољи од ЕУ. Ми смо због тога размишљали последњих осам месеци о посебним мерама за подстицање запослености младих које ћемо предложити заједно с тим сетом закона Скупштини и уколико парламент да подршку Влади, имаћемо их од 1. јануара 2020, рекла је Брнабићева.

Те мере, како каже, конкретно значе да ће послодавци који запошљавају додатан број младих и оне који нису били запослени током 2019. године - ако повећавају број запослених биће ослобођени цак 70 одсто плаћања пореза на зараде и доприносе у првој години пословања.

Када је реч о раду на привременим и повременим пословима, а поводом случаја Краљевчанина Марка Косовца, који је преминуо после повреде на раду, а послодавац је раскинуо уговор, наводи да постоје неке законске норме које послодавци морају да испоштују када запошљавају људе по том моделу.

У овом конкретном случају, за Јавно-комунално предузеће из Краљева инспекција ће изаћи на терен, урадиће се ванредни инспекцијски надзор, видећемо шта се све дешавало. У сваком случају, ако је дошло до злоупотребе, одговорни људи ће бити санкционисани, истакла је Брнабићева.

Она је додала да институт запошљавања преко привремених и повремених послова постоји и другде у свету и није новина.
Каже да се нада да ће запосленост и даље да расте.

Ми смо само у другом кварталу ове године у односу на други квартал 2018. године имали нешто више од 45.000 нових радних места створено, истакла је премијерка.

Указује да послодавци говоре да ће све већи проблем у Србији бити налажење кадрова.

Очекујем да ће бити све мање људи који ће бити запослени по уговорима, рецимо, о привремено повременим пословима, и да ће се прелазити на запошљавање за стално, рекла је председница владе.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести