Брнабић са фриленсерима о остваривању њихових права

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић одржала је данас састанак са представницима Удружења радника на интернету са којима је разговарала о проналажењу решења за наплату пореза и доприноса за физичка лица која остварују приходе из иностранства.
Premijerka Ana Brnabić foto. Tanjug/video
Фото: Премијерка Ана Брнабић фото. Танјуг/видео

На састанку, којем су присуствовали и министар финансија Синиша Мали и директорка Пореске управе Драгана Марковић, договорено је да се дефинишу категорије радника на интернету који су добили или очекују решења Пореске управе за наплату пореза у протеклих пет година, како би се пронашло адекватно решење за оне категорије лица које су посебно угрожене, саопштено је из Владе Србије.

У том смислу, договорено је да се наредне недеље одржи низ састанака представника Удружења радника на интернету, Министарства финансија, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Пореске управе, како би се на најефикаснији и најтранспарентнији начин разговарало о решавању тренутне ситуације и што брже пронашло адекватно решење за остваривање њихових права и обавеза.

Саговорници су се сагласили да неке категорије лица која остварују приходе из иностранства, попут оних који приходују играјући игре на срећу, затим власници станова који приходују издавањем „стана на дан“, треба да се посматрају као посебне категорије које ни на који начин нису угрожене.

Брнабић је истакла да је Влада Србије спремна да ради на системском решењу опорезивања за ове категорије људи, али да, такође, не може да дозволи урушавање пореског система државе.

Подсетила је и да је влада још 2018. године омогућила олакшице младим људима у Србији при оснивању сопствених фирми, ослобађањем пореза прве године пословања.

Премијерка је додала да ће се радити на новом закону који ће регулисати нестандардне, односно флексибилне облике рада и позвала представнике Удружења да се прикључе Радној групи која ће се бавити израдом Нацрта тог закона.

Циљ Владе је, према речима премијерке Брнабић, да се у што скоријем року пронађе адекватано решење, како би они који се баве радом путем интернета могли да наставе своје послове и остварују приходе.

Погачар: Настављају се разговори, анализа, па решења

Председник Удружења радника на интернету Миран Погачар изјавио је вечерас након састанка у Влади Србије са премијерком Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим да ће се разговори о наплати пореза "фриленсерима" наставити.

Погачар каже за Танјугг и да је њиховим представницима понуђено да се прикључе радној групи, која ће се бавити израдом нацрта закона, који би детаљније требало да уреди ту област.

Према његовим речима, састанак је трајао више од два сата и сви су се сагласили да је ситуација комплесна.

Он је навео да ће се током наредних неколико састанака утврдити реално стање и да ће се након анализе донети коначно решење о обустави поступака у наплати пореза, што значи и обустављање слања пореских решења, али и позива који након два до три месеца од уручења постају решења.

"Остаје наш захтев за обуставу решења Пореске управе, али о томе ћемо разговарати након утврђеног стања. Анализа треба да покаже да су у конкретним решењима обрачунате и камате и томе слично и да то не може да се плати...", рекао је Погачар.

Каже да се размишља и о материјалном сТанјуг радника на интернету, те да су се помињале и појединачне категорије, а на питање да ли се говорило о доношењу новог закона, Погачар је одговара потврдно.

Каже да им је понуђено да у томе учествују, а о таквом предлогу ће се, према његовим речима, даље разговарати тек након анализе која треба да донесе коначно решење.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести