Брнабић са Руфом: Остварено доста из аранжмана са ММФ

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са шефом Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Џејмсом Руфом о досадашњим резултатима у оквиру програма Инструмент за координацију политика (ПЦИ), који Србија спроводи од јула 2018. године, а на састанку је констатовано да је доста учињено у остварењу задатих циљева. 
Ana Brnabic i Dzejms Ruf/Fonet/Nenad Djordjevic
Фото: Фонет/Ненад Ђорђевић/Џејмс Руф и Ана Брнабић

Посебно је истанкуто да је Србија у 2018. години забележила одличне макроекономске резултате, те да ће даља реализација аранжмана са ММФ-ом томе додатно да допринсе, саопштила је владина канцеларија за сарадњу са медијима. 

Како се наводи, у протеклој години остварен је раст БДП-а од 4,4 одсто, забележен је суфицит од 32,2 милијарде динара, а јавни дуг тренутно износи око 50 одсто БДП-а.

Џејмс Роуф је истакао да је ММФ задржао своју пројекцију раста БДП Србије на 3,5 одсто за 2019. годину, као и да се нада да регионална и глобална економска ситуација, а пре свега успоравање неких од водећих европских економија, неће утицати на тај резултат.

Председница Владе нагласила је да Србија улаже напоре у јачање ИТ и сектора услуга, истраживање и развој и иновације, што, уз даље сузбијање сиве економије, у великој мери може да допринесе расту економије Србије. 

На састанку, коме је присуствовао и министар финансија Синиша Мали, било је речи и о конкретним плановима за 2019. и 2020. годину и наставку спровођења структурних реформи.

Нови аранжман Инструмент за координацију политика (ПЦИ) трајаће до јануара 2021. године и не подразумева финансијску подршку, већ је искључиво саветодавног карактера. 

Мисија ММФ-а боравиће у Београду до 5. фебруара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести