Брнабић: СРБ добила потпуно електронски инспекцијски надзор

БЕОГРАД: Србија је данас почетком рада новог информационог система е-Инспектор добила потпуно електронски и транспарентан инспекцијски надзор, који једини такав у Европи, изјавила је премијерка Ана Брнабић.
brnabic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Новом информационом систему е-Инспектор данас је приступило 36 инспекција, а преосталих седам ће бити укључено до краја године.

Брнабић је на 26. седници Координационе комисије за инспекцијски надзор истакла да Србија тако показује да може да буде једина у Европи.

Можемо да будемо лидери када уложимо енергију, време и новац и када држава у целини стане иза неког пројекта, нагласила је премијерка.

Како је рекла, инспекције су један од основих стубова у борби против сиве економије, за достизање фер конкуренције на тржишту, борбе против корупције и јачања привреде, а посебно сектора малих и средњих предузећа и предузетништва, који нам је неопходан за већ и бржи раст.

Драго ми је што хоћете да учите и да се развијате како би пружали боље услуге грађанима и привреди, истакла је Брнабић.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић је истакао да ће захваљухући систему еИнспектор цео поступак бити много транспарентнији, ефикаснији и јефтинији за привреду.

То ће у великој мери променити статус инспектора и природу инспекцијског надзора. Поступак ће бити много транспарентнији и без дуплирања, као и много ефикаснији и јефтинији пошто ће бити без паприлологије. Само један поднесак о извршеном инспекцијском надозору кошта око 15 евра у папирологији, навео је Ружић.

Додао је да ће бити остварен велики бенефит за буџет и привреднике.

Данас ће Канцеларија за ИТ и електронску управу свим иснпекторима који су прошли обуке, како би радили на електронском сервису еИнспектор добити нове лап топове, нагласио је Ружић.

Нешто касније ће бити одржана прва заједничка седница с посебном Радном групом за пројекат еИнспектор "Дигитална трансформација и јачање капацитета инспекција".

Конференцији је присуствовао и министар рударства и енергетике Александар Антић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести