Брнабић: Србија поднела захтев ЦЕФТА због мера Приштине

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић обавестила је грађане Србије да је у име Владе, а у складу с ЦЕФТА споразумом, послала формални захтев Секретаријату те институције за директне консултације у оквиру заједничког комитета.
kosovo srpska roba
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Они од сутра, од примања захтева, имају рок од 90 календарских дана да реше проблем који је Приштина направила директним и недвосмисленим кршењем споразума у директним консултацијама, објаснила је Брнабић новинарима.

Она је најавила да ће, уколико се не покрену заједничке консултације или не реши проблем у наредних 90 дана, што је рок предвиђен Законом о ЦЕФТА споразуму, а Србија ће у складу с тим споразумом покренути поступак пред Арбитражним судом.

Захтев је послат, осим Секретаријату ЦЕФТА, и УНМИК-у као потписнику за територију Косова и Метохије, те генералном секретару УН.

Као страна која у потпуности поштује и увек је поштовала споразум са правом очекујемо брзу реакцију Секретаријата и УНМИК мисије. Свим нашим грађанима и међународним партнерима поручујемо да ћемо наставити да се боримо против кршења међународних уговора и споразума свим правним механизмима поштујући међународно право и европске вредности, казала је премијерка.

Напоменула је да Србија неће наседати на провокације и неће уводити контрамере, а наставиће да сарађује са партнерима у региону, пре свега БиХ, која је такође погођена неразумним мерама Приштине.

Радићемо све да би се ствари вратиле у нормалу, да би се избегла претећа хуманитарна криза и свака даља дискриминација срског народа, нагласила је.

Брнабић је најавила да ће Влада извештавати грађане о свим даљим корацима које ће предузимати Србија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести