Брнабић: Србији се улагање у дигитализацију исплатило

БЕОГРАД: Пандемија вируса корона показала је да се Србији улагање у дигитализацију исплатило, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић и додала да је наша земља у дигитализацију почела да улаже пре само четири године, те да је за кратко време успела да оствари добар резултат у тој области.
brnabic1
Фото: Танјуг (видео)

Брнабић је то рекла на онлајн самиту "Глобално технолошко управљање" у организацији Светског економског форума и указала да се дигитализација, не само у Србији већ широм света, наметнула као битна тема у време пандемије.

Истакла је да се Србија у свету све више истиче као земља иновација и нагласила да је и Влада Србије пре неколико година препознала улагање у дигитализацију као један од својих приоритета.

Брнабић каже да се Влада Србије када је реч о дигитализацији фокусирала на три кључне области - економију, образовање и државну управу.

Када је реч о економији, Брнабић је објаснила да је циљ наше земље да има економију која је све више заснована на знању, технологији и иновацијама.

Због тога је, додаје, кључно дигитализовање образовања и истиче да ће тај процес у Србији бити завршен до 2022. године.

Дигитализовање образовања значи да све учионице у Србији имају интернет, као и да ђаци још од основне школе уче информатику и програмирање.

"Желимо да децу фокусирамо на дигитализацију као би били спремни за послове 21. века. Морамо да их научимо како да размишљају, а не шта да мисле", рекла је Брнабић на панелу о водећим индустријским трансформацијама.

Трећа област која је у фокусу дигитализације је државна управа, истиче премијерка и додаје да је циљ да се сви сервиси дигитализују.

"То значи да постајемо државна управа која је на располагању својим грађанима и привреди 365 дана у години. Дигитализовање државне управе скраћује време грађанима и привреди, транспарентно је и у циљу борбе против корупције", рекла је Брнабић.

Све што је урађено у области дигитализације, а посебно у те три области, Србији се исплатило у време пандемије, истиче премијерка.

Дигитализација је, указује, спасила нашу економију током пандемије, омогућила да ђаци пређу на онлајн наставу и да тако не изгубе ниједан школски час.

Премијерка најављује да се трансформација Србије наставља великом брзином, како би што пре сустигла земље ЕУ.

Поред премијерке Ане Брнабић на панелу о водећим индустријским трансформацијама учествовали су гувернерка Токија Јурико Коике, председавајући компанији "Сименс" Џим Хагемен Снабе и председавајућа водеће турске платформе за е-трговину Хепсибурада Ханзаде Доган Боинер.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести