Брнабић у фабрици Филип Морис

НИШ: Председница Владе Србије Ана Брнабић обишла је данас компанију "Филип Морис" која је у септембру 2003. године приватизовала највећу српску фабрику дувана "Дин" и до данас остала у десет највећих страних инвеститора, као и највећа америчка инвестиција у Србији.
ana brnabic, Fonet
Фото: FoNet

Компанија "Филип Морис" је са почетним улагањем од 520 милиона долара била највећа директна страна инвестиција у периоду 2003/2004 године, а након тога компанија је наштавила да улаже у модернизацију и развој производње као и у проширење производних и складишних капацитета.

Данас укупна инвестиција "Филип Мориса" у Србију износи 853 милиона долара.

У последње три године, у компанију је уложено 44 милиона долара закључно са системом за управљање готовим производима, који је покренут крајем прошлог месеца и у који је инвестирано три милиона долара.

Компанија је до сада успела да постигне обим производње од 26 милијарди цигарета у прошлој години, у периоду од 2007. до 2017. године обим производње је удвостручен, док је у истом периоду обим производње за страна тржишта повећан 40 пута.

Четири од пет цигарета произведених у Нишу пласира се на страна тржишта, а број извозних тржиста је са три (БиХ, Македонија и Црна Гора) повећан на 50 извозних дестинација.

Компанија "Филип Морис" је највећи прозивођач цигарета у Србији, а њена фабрика у Нишу је једна од најмодернијих фабрика у глобалној мрежи "Филип Мориса".

Нишка фабрика производи више од 500 различитих производа за око 50 извозних дестинација.

Филип Морис је други највећи порески обвезник у земљи, а у прошлој години ова компанија је у буџет Србије уплатила близу 500 милиона долара, или 5, 3 одсто укупних буџетских прихода од пореза у 2017. години.

У протеклих 15 година, од доласка компаније у Србију она је у буџет уплатила око 6, 5 милијарди долара.

Српски огранак компаније "Филип Морис" је од 2016. године постао регионални хаб за шест тржишта Југоисточне Европе - Србију, Црну Гору, БиХ, Албанију, Македонију и Косово.

Компнија има око 900 директно и још око 3.000 индиректно запослених радника а плате су значајно веће од републичког просека због чега је "Филип Морис" три године заредом добијао међународно признање "Top Employers".

Компанија је дала велики допринос локалној заједници и уложила 17 милиона долара кроз донаторске програме који углавном подржавају предузетништво, образовање и науку.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести