Брнабић: Западни Балкан je регион у који вреди улагати

ЛОНДОН:  Премијери са Западног Балкана позвали су данас у Лондону инвеститоре да улажу у овај регион, који је, како су оценили, пријатељско окружење за инвеститоре.
Premijerka Srbije Ana Brnabić na Samitu u Londonu Foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је на самиту о Западном Балкану у организацији ЕБРД, да је Србија право место за улагање, земља која је привукла највише страних директних инвестиција, и има једну од најважнијих ствари - људски капитал.

Нагласила је да је је Србија прошле године била број 1 када је у питању привлачење гринфилд директних страних инвестиција.Напоменула је да постоје посебне пореске олакшице у земљи, за све који желе да улажу у истраживања, науку, развој технологија, иновације...

Како је рекла, ИТ сектор у Србији је најбржа растући сектор у Европи, а извоз тог сектора је био око 1,4 милијарде прошле године.“То видимо као кључ нашег даљег развоја и раст, и желим да вас позовем да будете део те трансформације”, рекла је Брнабић.Председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија такође је позвао инвеститоре да улажу у ту земљу, наводећи да ће њихов капитал у БиХ бити сигуран.

“У БиХ ћете имати прилику да добро зарадите, што је један од важнијих мотива, улагаћете у земљу у којој имате добре људе, способне, квалификовану радну снагу, а стопе пореза ниже од већине земаља у Европи”, рекао је Тегелтија.Он је додао да се нада да су то довојни мотиви, те навео да они који улажу у пројекте иза којих стоји држава, треба да знају да БиХ има капацитете за стабилно инвестирање и сервисирање својих обавеза.

И премијер Црне Горе Душко Марковић навео је да је та земља у протеклом периоду кроз реформе достигла финансијску дисциплину и економски раст.“Желимо да задржимо младе у земљи. Страни инвеститори су добродошли у Црну Гору, имају потенцијала за улажу у туризам, енергетику, пољопривреду, развој инфраструктуре. Црна Гора је пријатељско окружење за инвеститоре”, рекао је Марковић.

Албански премијер Еди Рана рекао је да Балкан, па и Албанија, има ту стигму да представља препреку за свакога ко хоће да путује, поговото ако има новца и жели да инвестира.Кажу да је то место где не треба да идете, али ако једном одете, открићете да желите да дођете поново, приметио је Рама.

Премијер Северне Македоније Оливер Спасковски рекао је да у тој земљи раде на томе да створе бољу инвестициону климу, за домаће и стране инвеститоре, што, каже, иде “руку под руку” са дугорочном стабилношћу.“Сви процеси у Северној Македонији указују да се крећемо ка дугорочној стабилности, чланству у НАТО и преговорима са ЕУ А, уз то мора земља да се консолидује финансијски”, рекао је Спасковски.

Председник ЕБРД Сума Чакрабарти рекао је да сви у региону желе стабилност и економски развој, као и да су врло отворени ка спољном свету.Поновио је да је ЕБРД у регион до сада инвестирао готово 13 милијарди евра, а да су опследњих година цифре највише порасле, јер, како каже, што је више реформи у региону, више је могућности за улагања.

“Западни Балкан је регион у који вреди улагати”, рекао је Чакрабарти.

Брнабић: Не реципроцитет, него ЦЕФТА

ЛОНДОН:  Премијерка Ана Брнабић није данас на Самиту ЕБРД, у Лондону, хтела да реплицира косовском премијеру Аљбину Куртију на најаву замене такси мерама реципроцитета, јер јој је, како истиче, било важно да економски представи не само Србију, већ и цео регион, од чије будућности, у великој мери, зависи будућност Србије.

Брнабић је, наиме, указала на самиту на потребу укидања такси, а Курти је у свом обраћању инсистирао на реципроцитету.

"Не мере реципроцитета, него ЦЕФТА споразум", једноставна је формула, рекла је Брнабић новинарима, те указала, као и својим саговорницима на самиту, да је ситуација са таксама изузетно једноставна, јер постоје потписани споразуми, који се морају поштовати, а један од њих је ЦЕФТА.

“Не можете разговарати о реципрочним мерама, или да ли се нешто поштује или се нешто не поштује. Све јасно пише у ЦЕФТИ и ми захтевамо да сви поштују ЦЕФТА споразум, укључујући привремене институције самоуправе у Приштини”, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да би све осим тога, отварање било које теме ван ЦЕФТА споразума, било улажење у сиву зону у којој би свако могао да каже да мисли да би требало да уведе “ово или оно”.“Погледајте ЦЕФТА споразум, који желимо да се поштује. Ако вам се нешто не свиђа у ЦЕФТА споразуму, можете на Секретаријату да покренете те теме, да видимо како ће остали према њима да се поставе”, рекла је Брнабић.

То је, каже, једини начин да се покажемо као озбиљни партнери, пре свега, према инвеститорима из ЕУ, САД, Кине, Русије…“Не мере реципроцитета, него ЦЕФТА споразум”, поручила је Брнабић.

Брнабић: Са Палмером о ситуацији у БиХ и Ц.Гори,ни реч о КиМ

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас у Лондону да је данас са Метјуом Палмером, пре свега, разговарала о ситуацији о БиХ и Црној Гори и о томе колико најновији политички потреси могу да утичу и на регионалну стабилност и на економску ситуацију у Србији.

“Нисмо чак ниједном реченицом поменули таксе Приштине, нити нову приштинску администрацију. То можда најбоље показује колико у овом тренутку САД, са једне стране, размишљају каква је могућа дестабилизација у БиХ и колико они озбиљно прате ситуацију у БиХ, али, с друге стране, и да је Ричард Гренел преузео у потпуности питање односа Београда и Приштине и такси”, рекла је Брнабић новинарима у Лондону.

Премијерка је рекла да ће Палмер разговарати и са председником Александром Вучићем, током председникове посете Вашингтону, као и да ће се она сама са њим видети још једном, на самиту у Делфију, те да очекује да ће Палмер ускоро посетити Београд.

Брнабић је нагласила да је закључак разговора да је регионална стабилност апсолутно најважнија тема, и политички и економски.“Ту се ми слажемо са САД. Не слажемо се по нашим погледима на неке ствари, шта је узрок, а шта последица неких тренутних нестабилнсоти у региону, али свакако остаје да разговарамо о томе”, рекла је Брнабић.

Премијерка је поновила да је Србији у интересу регионална стабилност, која је једна од најважнијих ставри, поред европских интеграција.“Када ме Палмер пита шта говоримо Милораду Додику када се видимо, ја му одговорим да је то апсолутни исто оно што говоримо када разговарамо о тим темама у јавности или на скуповима попут данашњег”, истакла је Брнабић.

Подсетила је да је Србија гарант Дејтонског споразума, али не крије да има посебне везе са Републиком Српском, што је, каже, наше право и обавеза.

“Али, када говоримо о БиХ, и РС, важно је да подржавамо регионалну стабилност. О томе разговарамо и са Додиком, и ту не постоје тајне. Имамо посебне односе са РС, то је наше право и жеље, а то никако не угрожава БиХ, већ управо супротно. То у БиХ треба да гледају као руку пружену БиХ”, рекла је Брнабић.

Брнабић позвала Тегелтију да посети Србији

Премијерка Ана Брнабић позвала је данас председавајућег Савета министара БиХ Зорана Тегелтију да посети Србију.“Имали смо одличан састанак. Ми имамо много заједничких пројеката који су покренути и које желимо да убрзамо”, рекла је Брнабић новинарима у Лондону после састанка са Тегелтијом.

Додала је да је свог колегу из БиХ позвала да посети Србију.

“Мислим да ћемо га ускоро видети у Београду”, рекла је Брнабић.

Брнабић: Да Србија буде међу пет земаља по инвестицијама ЕБРД

Србија је тренутно шеста или седма земља, укупно, по инвестицијама Европске банке за обнову и развој, а ЕБРД би волео и сматра да постоји велики потенцијал да током ове или следеће године, Србија буде једна од пет земаља по инвестицијама те банке, изјавила је данас у Лондону премијерка Ана Брнабић.

О томе је, како је пренела новинарима, и разговарала са председником ЕБРД Сумом Чакрабартијем.Брнабић је истакла да ће велики простор за улагања ЕБРД-а у будућности бити “зелена транзиција”, односно енергетска трансформација Србије, као и зелена економија и заштита животне средине, што ће све бити фокус Србије.

Премијрека је пренела и да јој је Чакрабарти у разговору казао да је био веома срећан што је, слушајући њу на данашњем панелу, чуо да су основни приоритети у Србији исти као и приоритети ЕБРД-а.“И да ће следећи инвестициони пакет ЕБРД бити лако за планирати, јер ће практично само наставити да прате наше приоритете”, рекла је Брнабић.

Финансијска подршка ЕБРД-а ширењу СИАД групе у Србији

ЛОНДОН:  Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) је данас, током Инвестиционог самита за Западни Балкан који се одржава у Лондону, потписала уговор о кредиту са фирмом Истрабенц Плини Београд у висини од седам милиона евра чиме подржава развој ове компаније у Србији.

Истрабенц ће искористити средства за изградњу станице за пуњење гасом у Шимановцима, 35 километара северозападно од Београда, што ће компанији омогућити пуњење боца у Србији, уместо да увози напуњене индустријске боце за гас из матичне компаније у Словенији, наводи се у саопштењу ЕБРД-а достављеном Танјугу.

Ова инвестиција омогућиће компанији да задовољи већу тражњу индустријских и малопродајних купаца у Србији и потенцијално суседним земљама.Матична компанија снабдева индустријским и природним гасом и пружа услуге у области енергетике компанијама и домаћинствима у Словенији, као и преко својих подружница у Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини.

Истрабенц је у власништву СИАД групе, једног од водећих италијанских и европских произвођача индустријског гаса који послује на Западном Балкану и у Аустрији, Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији, Чешкој и Словачкој, наводи се у саопштењу.

Брнабић са Валасом: Очекујемо да Џонсон посети Србију ове године

ЛОНДОН: Премијерка Србије Ана Брнабић састала се данас у Лондону са министром одбране Уједињеног Краљевства Беном Валасом.Брнабић је у разговору истакла да је Србија опредељена за јачање свеукупних односа, посебно политичког дијалога на највишем нивоу."Очекујемо да премијер Борис Џонсон посети Србију ове године", казала је Брнабић, а наведено је у саопштењу владе.

Брнабић и Валас су се сагласили да је сарадња две земље у области одбране веома развијена, пре свега војнообразовна и војномедицинска.На састанку је било речи и о безбедносној ситуацији на Западном Балкану, као и о даљем јачању привредне сарадње две земље.

У првих 11 месеци прошле године, извоз услуга у Велику Британију био је 552 милиона евра, а увоз 274 милиона евра, чиме је ова земља на другом месту као најважнија за извоз услуга.када је реч о извозу И?Т, у првих 11 месеци 2019. вредност извоза је био 139 милиона евра, а увоза 54 милиона евра. Такође, последњих година бележи се и раст спољнотрговинске размене.

Премијерка Брнабић је закључила да је Србија опредељена за даље унапређење сарадње са Уједињеним Краљевством у свим областима након изласка те државе из Европске уније.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести