Бродоградилиште доказ колико су важне домаће инвестиције

Највеће речно бродоградилиште у бившој СФРЈ и једно од два највећа у Европи, бродоградилиште у Апатину, које је, после низа неуспешних приватизација прошле године приватизовано, запослило је 20 људи, а у будућности ће запослити укупно 400 радника.
Premijerka u Svilojevu  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Премијерка у Свилојеву  Фото: Дневник.рс

– Бродоградилиште у Апатину је доказ колико су важне домаће инвестиције – рекла је јуче премијерка Србије Ана Брнабић током посете бродоградилишту у Апатину, које је 2019. године купила фирма „Арсенал Рем” из Краљева.

– Од августа 2019. коначно смо имали веома добру приватизацију и захвалила бих „Арсенал Рему” и целом тиму и њиховој породици јер су показали, не смо интересовање већ и храброст да уђу у тако амбициозан пројекат – рекла је Ана Брнабић.

Бродоградилиште у Апатину има капацитет као сва бродоградилишта у Србији заједно.– То је огроман ресурс и огроман потенцијал. Нажалост, оно је потпуно уништено, не само због несрећних деценија ратова и сукоба на овим просторима већ и након 2000. године услед више него проблематичних приватизација – подсетила је премијерка Брнабић.


Обновљен вртић у Свилојеву

Вртић „Дуга” у Свилојеву, који је део Предшколске установе „Пчелица” Апатин, а први пут је после 50 година реконструисан, јуче је посетила премијерка Ана Брнабић.

У реконструкцију је уложено 16 милиона динара, од чега је пет милиона дала Општина Апатин, а 11 милиона је из програма мера популационе политике Владе Србије.

– Новца који је уложен није најважнија ствар. Овде се види да је уложено много пажње и љубави. Све што ми радимо као Влада, радимо с циљем да имамо више деце јер ако немамо деце, yаба радимо пошто нема коме да остане – рекла је премијерка Брнабић.

Она је казала да је фокус Владе Србије претходних година био образовање и предшколско образовање, које би, како је рекла, требало да буде приоритет будуће владе.

– Гледали смо да континуирано повећавамо плате да би запослени у предшколским установама били задовољни. Подигли смо плате 44 одсто у последњих неколико година, са 40 и нешто хиљада динара на 59.000 – рекла је Ана Брнабић.


Она је нагласила да је важно да, „како причамо о страним директним инвестицијама, причамо и о домаћим” јер само једна таква инвестиција може подићи читав град, подсећајући на примере на Ртњу, који је, каже, недавно посетила.

Ана Брнабић је новим власницима поручила да ће имати подршку Владе Србије и локалне самоуправе.

– Од септембра у Средњој техничкој школи у Апатину почиње да ради систем дуалног образовања, који ће практично бити подршка овом бродоградилишту и овој инвестицији – рекла је премијерка, која је потом посетила и Сомбор, где се накратко састала с градоначелницом у центру Сомбора.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести