БУЏЕТ САД: Шта тражи администрација за 2021?

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп предложиће данас 21-процентно резање иностране помоћи и мање новца за програме социјалне заштите у свом 4.800 милијарди долара "тешком" предлогу буџета за фискалну 2021. годину, према информацијама високих званичника администрације.
bela kuca, pixabay
Фото: Pixabay

Трамп је прошле године у предлогу буџета такође покушао да смањи инострану помоћ, али је наишао на оштар отпор Конгреса и његов предлог није добио већину.

У Представничком дому, који је под контролом демократа, нови председников нацрт предлога о потрошњи администрације вероватно неће проћи, нарочито у изборној години, оцењује агенција Ројтерс.

Трамп, који је у председничкој кампању 2016. обећао изградњу зида дуж границе између САД и Мексика, тражиће две милијарде долара средстава за даљу реализацију тог пројекта, што је знатно мање од 8,6 милијарди долара колико је тражио пре годину дана.

Након што је Конгрес лани одбио тај његов захтев, администрација је пребацила део војних средстава за потребе изградње зида. Бела кућа неће тражити додатна средства од војске за зид, саопштио је један високи извор из владе, наводи Ројтерс.

Буџетом се такође траже већа средства за финансирање обнове америчке инфраструктуре за коју су и демократи и републиканци рекли да је приоритет.

У предлогу државне касе се предвиђа и повећање војне потрошње за 0,3 одсто на 740,5 милијарди долара за фискалну 2021., при чему се предлажу већи расходи за одбрану и ветеране почев од 1. октобра, потврдили су званичници администрације.

Такође се пројектују средства за помоћ иностранству у износу од 44,1 милијарде долара у наредној фискалној години у односу на 55,7 милијарди долара за фискалну 2020., наводе исти извори, додаје британска агенција.

Бела кућа предлаже да се током 10 година јавна потрошња смањи за 4.400 милијарди долара.

У буџету за 2021. фискалну годину, предвиђа се уштеда расхода од 130 милијарди долара изменом цена лекова на рецепт за Медикер програм за старије Американце, затим уштеда од 292 милијарде долара за програме социјалних мрежа, међу којима су и програм Медикејд за помоћ сиромашнима и бонови за храну - као и уштеда од 70 милијарди долара путем пооштравања квалификационих правила за добијање савезне инвалиднине. Те промене ће, по Ројтерсу, вероватно изазвати критике код демократа.

Дефицити би током 10-годишњег периода остали високи, али би на крају били мањи.

Влада Сједињених Држава је завршила фискалну 2019. годину с највећим буџетским дефицитом у последњих седам година, будући да је раст прилива од наплате пореза неутралисала већа потрошња и растуће обавезе сервисирања дуга, објавило је у петак Министарство финансија.

Буџетом се предвиђа смањење дефицита за 4.600 милијарди долара током 10 година, уз претпоставку да ће се економски раст наставити по годишњој стопи од приближно три посто у наредним годинама, навели су званичници администрације.

Када је реч о помоћи иностранству, према новом предлогу предвиђа се да помоћ за Украјину остане на нивоу из 2020. године.

Званичници из администрације су такође рекли за Ројтерс да ће Трамп затражити да се повећају средстава за америчку Међународну корпорацију за финансирања развоја (ДФЦ) на 700 милиона долара са 150 милиона претходне године, како би се САД супротставиле економским претњама из Кине и Русије.

У буџету се такође предлаже 1,1 милијарда долара за америчко Министарство за унутрашњу безбедност ради развоја сајбер сигурности.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести