Чадеж: 90 одсто привредника не планира да смањи број запослених

БЕОГРАД: Према резултатима најновије анкете о очекивањима привредника, у оквиру редовног кварталног истражвања ПКС, упркос умањеним приходима 90 одсто анкетираних не намерава да смањује број запослених и 60 одсто планира да даље инвестира у основна средства и опрему и чак повећа инвестиције, изјавио је данас председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Чадеж је гостујући на РТС-у рекао да су економске мере које је држава донела добре, а да ће раст српске економије, обзиром да се у великој мери ослања на економије Европске уније, зависити и од покретања привреда у државама ЕУ.

"Мере које је влада донела омогућиле су да се сачувају радна места, да се сачувају фирме. Сада иде онај други део мера, кредити Фонда за развој и кредити банака уз гаранцију државе...", објашњава Чадеж и наводи да најновији подаци говоре да је у Фонд за развој стигло више од 1.600 захтева, а да је 512 кредита већ одобрено и да су почеле да стижу прве уплате на рачуне предузећа.

Председник ПКС је истакао да су током трајања ванредног стања компаније показале велику међусобну солидарност, поготово разумевање великих компанија према малим предузећима и да је мали број фирми био блокиран, што је сачувало ланац добављача.

Након првих донетих економских мера помоћи привреди, Чадеж очекује да ће се туристичкој привреди омогућити повољнији, субвенционисани кредити.

Чадеж је указао да је Србија успела да одржи извоз робе и током ванредног стања а да је прехрамбена индустрија у том периоду чак имала и раст.

Наша земља и регион, закључио је Чадеж, у наредном периоду могу да очекују и нове стране директне инвестиције.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести