Чадеж: Очували смо привреду, задржали инвестиције упркос кризи

БЕОГРАД: Прилагођавање привредника новим глобалним условима пословања насталим због пандемије и брза и ефикасна подршка државе омогућили су да сачувамо нашу економску кичму, оценио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж на данашњој онлајн седници Скупштине ПКС-а.
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

"Сачували смо економску базу не само захваљујући нашим брзим реакцијама и имприовизовању. Први пут у историји нам је искуство из деведесетих било од користи како бисмо брзо реаговали као привредници и своја послвања прилагодили, а много нам је помогла и држава захваљујући чему имамо најмањи пад БДП-а и пројекцију међународних финансијских институција за раст од шест одсто наредне године", рекао је Чадеж.

Додао је како је упркос тешким глобалним условима због пандемије српска привреда отварила одличне резултате, боље од читавог региона.

"Имали смо 1,8 милијарди евра инвестиција, а много компанија и даље жели да дође у Србију. Пад извоза је био пет процената, што је мање од очекиваног, тако да смо очували извозни капацитет. Буџетски дефицит је мањи од 65 одсто, што је такође мање него код других. Кредитни рејдитнг Србије је задржан и на корак је од инвестмент грејда, тако да очекујемо следеће године да будемо међу земљама које су у ''Лиги шапмиона'' када је реч о поверењу финасијских инвеститора", рекао је председник ПКС-а.

Чадеж је истакао да ће Србија једина у региону имати пад привреде мањи од три одсто, што ће бити добро за нас када се ствари стабилизују.

Додао је како се ради на томе да Србија постане део европског еконосмког подручја и да све баријере које сада оптерећују пословање привреде буду отклоњене одмах и без чекања да постанемо пунопревни члан ЕУ.

Међу мере које ће ПКС спроводити с владом током 2021. године он је убројао рефундацију дела ванредних трошкова запослемнима којима се скраћује радно време у угоститељској делатности, и смањење ПДВ-а на 10 одсто хотелијерима и угоститељима.

"Покушаћемо да убедимо Владу да настави с кредитирањем привреде по повољним условима преко кредитних шема, а желимо да кроз мали Шенген што пре дођемо до боравишне и радне дозволе за људе из региона", додао је Чадеж.

Оценио је како треба гледати у нови пословни модел и нови свет с новим правилима што подразумева инвестиције пре свега у високотехнолошке производе.

Малим и средњим преуџећима треба да омогућимо приступ финансирању да бисмо одржали радну снагу и популацију, нагласио је председник ПКС-а.

Додао је како треба посебну пажњу посветити онлајн трговини, јер за њу немамо инфрструктуру.

"Морају се реформисати поштанске услуге, изградити нови логистички центри, јер ако то не урадимо нећемо успети да растемо, зато што је та логистика пресудни фактор", рекао је Чадеж.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести