Чадеж: Омогућите привреди несметано кретање у региону

БЕОГРАД: Кључни захтев привредника шест западнобалканских економија је да се њиховим људима, роби, услугама и капиталу омогући неометано кретање кроз регион, изјавио је председник Управног одбора Коморског инвестиционог форума (КИФ) Марко Чадеж, уочи Самита о Западном Балкану у Познању, на коме заједницка регионална комора представља ставове и препоруке више од 350.000 компанија из целог региона.  
bled_ccadezz
Фото: Танјуг (Видео)

Чадеж је упозорио да ће регион имати велики проблем, ако се западнобалкански простор не уреди тако да функционише као јединствено тржиште и ако се не отклоне кочнице несметаној трговини. 

Наше привреде производе све више робе, обим међусобне и трговине са ЕУ је све већи. Утолико пре, морамо да хармонизујемо прописе, поједноставимо процедуре, усагласимо сетификате и да се фокусирамо на међусобно признавање такозване прекограничне документације, како би роба неометано пролазила кроз цео регион, указао је Чадеж.

У документу припремљеном за скуп у Познању, Коморски инвестициони форум је поздравио напедак који је постигнут од прошлогодишњег самита у Лондону, али и указао да, две године након усвајања Вишегодишњег акционог плана за регионални економски простор, недостаје опипљив и реалан напредак који би привредницима у региону олакшао свакодневно пословање. 

Коморски инвестициони форум позива западнобалканске владе, европске институције, државе ЕУ - чланице Берлинског процеса да постигну консензус којим ће се економски интереси привреде и грађана ставити испред политичких и да заједно раде на Новом договору (New Deal) за регион.

То би омогућило да привреда Западног Балкана што пре почне да ужива користи јединственог економског простора и да се створе услови за бржи раст региона од 7 - 8 процената годишње, сматрају у КИФ-у. 

"Нови договор" обухватио би не само трговину, већ све елементе будућег заједничког регионалног простора и тржишта, од усаглашавања прописа, стандарда и пракси, преко питања инвестиционих политика, до дигиталног повезивања и образовних система...

Реч је о формирању заједнице по моделу европске економске уније, чији је циљ да омогући царинску унију, створи заједничко тржиште, развије нове заједничке политике и обезбеди политичке оквире за дубље интеграционе процесе између економија

Западног Балкана и олакша улазак региона у Европску унију, наводи се у КИФ-овом документу. 
Да би се осигурала боља координација и брже спровођење договорених мера за изградњу регионалног економског простора, коморе чланице КИФ-а предлажу формирање министарстава за регионалну сарадњу у свим економијама Западног Балкана. 

На листи препорука пословне заједнице, осим поједноствљења прописа и процедура, синхронизације и међусобног признавања документације, отклањања нецаринских баријера и других препрека за бржи и јефтинији проток робе и већи прилив инвестиција, налазе се и јачање јавно-приватног дијалога, лакши и бољи приступ кредитима за мала и средња предузећа и развој алтернативних видова финансирања. 

Привредници региона се залажу и за спровођење дигиталне агенде, већу мобилности кадрова унутар региона и обезбеђивање квалитетног образовања доступног свима, укључујући и стручно образовање и усавршавање.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести