Чадеж: Потражња је стабилизована, људи више не праве залихе

БЕОГРАД: Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је данас да је потражња у продавницама стабилизована и да људи више не праве залихе, али је упозорио да замрзнуте цене основних животних намирница могу довести до потешкоћа у снабдевању и логистици.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Чадеж је за РТС нагласио да хране има довољно и да није потребно да грађани размишљају о томе да ли ће је бити, али је упозорио да замрзнуте цене основних животних намирница могу довести до потешкоћа у снабдевању и логистици, као што се већ десило са брашном и шећером.

"То је решено на тај начин што су произвођачи пристали да производе више и да са ценама са којима не могу да послују са великим добитком и даље снабдевају тржиште, али то је нешто што не може вечно да траје", казао је Чадеж.

Он је истакао да је веома важно што ће се три лидера иницијативе "Отворени Балкан" заједно појавити на самиту у Бриселу јер је, како је навео, "Отворени Балкан" осим олакшица за грађане и за привреду донео ново поверење између лидера земаља региона.

"Чини ми се да је то јако важно, јер сви ми делимо исте проблеме и када гледамо однос Европске уније према овом региону и региона према Европској унији, видимо да се не разликују много проблеми Тиране и Брисела, Београда и Брисела или Скопља и Брисела", саопштио је Чадеж.

Он је рекао и да је важно да Европска унија на нови начин сагледа регион и да је пословна заједница из целог региона предложила да се ка Унији иде у неколико корака.

Чадеж је навео да у околностима док државе нису спремне за пуноправно чланство, може да буде направљен први корак ,"да ЕУ понуди региону пре свега улазак у Економску европску заједницу".

"То значи да би наша привреда и наши грађани уживали четири слободе попут грађана Исланда или Норвешке. И Аустрија и Шведска и Финска су ушле прво у европски економски простор, а затим су постали пуноправни чланови", објаснио је председник Привредне коморе.

Он је навео и да се нада новом почетку и када је питање расподела средстава из европских фондова.

"Када погледате ИПУ 2 и количину новца која је опредељена за све земље Западног Балкана између 2014. и 2020. године, то је негде око четири милијарде евра. Само Хрватска, као земља чланица, у истом том периоду добија 11 милијарди евра", саопштио је Чадеж.

Он је још рекао да извоз Србије расте и да се највише извози на територију Европске уније, али да расте извоз и на друга тржишта.

Истакао је и да се више увозило, углавном енергенти, јер се влада припрема за тежак зимски период који долази.

Што се тиче ситуације у продавницама, Чадеж је поручио да се сваки дан прати потражња у малопродаји и да се први удар смирио.

Он је још навео и да је инфлације нешто на шта може много да се утиче и да ће она највише зависити од кретања цена енергената.

"Инфлација је највише везана за раст цена енергената. Остаје да се види како ће се кретати у наредном периоду. Чини ми се да можемо да очекујемо благи раст нафте и нафтних деривата", закључио је Чадеж.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести