Чадеж: Сарадњом европских комора до брже дигитализације привреде

БЕОГРАД: Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж најавио је данас да ће Еврокомора креирати базу нових електронских сервиса које су коморе чланице током пандемије покренуле и пружиле својим компанијама, како би их подржале да се што брже дигитално трансформишу.
570999
Фото: Tanjug/S.Radovanović

Председавајући онлајн састанку Мреже дигиталних услуга Еврокоморе, Чадеж је навео да ће то значити да компаније пређу на дигитално привређивање и да на тај начин лакше "преживе" изенадни и снажни удар корона вируса на пословање.

База дигиталних услуга и контакти коморских експерата за дигиталну транформацију, по речима Чадежа, биће на располагању свим чланицама Еврокоморе, које ће, користећи искуства и умрежавајући се са колегама из других комора, креирати своје и заједничке алате подршке, пре свега, малим и средњим предузећима.

"То ће нам свима помоћи да што ефикасније подржимо наше компаније да дигитализују своје пословне моделе и услуге, изместе пословне активности у сајбер простор, наставе што успешније да послују у новим околностима, ублаже последице пандемије, али и повећају отпорност на неке нове кризе", каже Чадеж.

Та здравствена криза, која је дала до сада највећи подстицај дигитализацији пословања, по оцени Чадежа, велика је лекција за глобалну привреду, али и велика потврда да дигитална трансформација привреде мора бити приоритет над приоритетима - императив за Еврокомору и сваку чланицу појединачно.

На данашњем видео састанку Мреже дигиталних услуга Еврокоморе представљена су и размењена искуства у примени десет дигиталних програма и сервиса које су европске коморе, укључујући и ПКС, пружиле својим чланицама током пандемије.

„Уз редовни програм дигиталне трансформације током кризе Ковид-19, ПКС већ почетком априла покренула је и СПЕЕД програм са циљем да микро, мала и средња предузећа упути у дигитално пословање и да им олакша и помогне у преласку на нови начин рада“, рекао је Предраг Николић, директор Центра за дигиталну трансформацију.

Реч је, како је објаснио Николић, о дводневној бесплатној онлајн консултантској подршци компанијама из свих индустрија како би дигитализовале своје унутрашње процесе и успоставиле дигиталну комуникацију са купцима, добављачима, партнерима.

Искусни сертификовани консултанти пружали су директну подршку компанијским тимовима кроз помоћ у процени тренутног стања и потреба и савете како да, дигитализујући процесе, повећају продуктивност и продају.

„Кроз овај програм, у првом таласу, прошло је око сто српских микро, малих и средњих компанија, а о јачању свести о значају преласка на дигитално пословање и потреби подршке говори и податак да се за прва два дана од раписивања јавног позива, Центру јавило више од 150 предузећа", навео је Николић.

Паралелно са тим програмом, каже Николић, Центар реализује редован програм подршке дигиталној трансформацији малих и средњих предузећа за који је конкурисало више од 600 компанија.

Николић истиче да су за ПКС и остале европске коморе драгоцена данас представљена искуства и алати подршке грчке, белгијске, руске, аустријске, хрватске, холандске, италијанске, луксембуршке и грузијске коморе.

„Аустријска и луксембуршка комора имају сличне пакете услуге подршке чланству као и ПКС. Комора Грчке је, рецимо, креирала платформу за електронску трговину отворену за све трговце који желе да листирају своје производе односно да “отворе радњу” на овој платформи. Дигитална платформа, којом руководе националне умрежене и локалне коморе, омогућава кориснику умрежавање ради проналажења нових пословних прилика", наводи Николић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести