Чадеж у Израелу: Канцеларија у Јерусалиму до краја месеца

ЈЕРУСАЛИМ: Влада и Привредна комора Србије (ПКС) до краја месеца отвориће у Јерусалиму заједничку, државну канцеларију која ће се бавити развојем економске сарадње са Израелом, а посебно у области иновација, изјавио је председник ПКС Марко Чадеж у интервјуу за израелски телевизијски канал "i24News".
ccadezz_pks_04
Фото: Танјуг (Видео)

Чадеж је раније данас за Танјуг рекао да ће се канцеларија налазити у јерусалимском Маргалит старт-ап ситију.

Председник ПКС у Израелу борави ради последњих припрема за отварање канцеларије, која ће, како је прецизирао, бити не само привредна, већ и канцеларија владе под покровитељством премијерке.

Отварање канцеларије и могућности будуће сарадње кључне су теме разговора које је Чадеж водио ове недеље у Тел Авиву и Јерусалиму са представницима Министарства спољних послова и других израелских институција, али и пословних организација и компанија, као што су израелски национални старт-ап центар Start- up Nation и највећи инвестициони фонд Jerusalem Venture Partners (JVP).

“Србија је, када је реч о иновацијама и примени савремених технологија, мали Израел на Балкану”, рекао је Чадеж.

Он је тако описао велики напредак који је Србија постигла у протеклих пет година дигитализујући своју администрацију, прилагођавајући свој правни и образовни систем потребама нове дигиталне економије и уводећи читав низ субвенција и пореских олакшица, подстицајних за инвестиције у иновације, истраживање и развој и улагања мултинационалних компанија.

За Србију су, према Чадежовим речима, драгоцена искуства и смернице Израела као једне од најиновативнијих економија и водећих старт ап и технолошких нација света, лидера у примени иновација у свим областима, од пољопривреде, преко индустрије, до здравства и спорта и великог извозника ИКТ услуга и високих технологија.

“У нашем даљем развоју посебно нам је важна најбоља израелска пракса у оснивању, финансирању и развоју старт-апова. Видимо велике могућности за партнерство израелске са нашом растућом дигиталном заједницом“, истакао је Чадеж након јучерашњег разговора са Венди Сингер, извршном директорком Националног старт ап центра, једне од кључних организација у Израелу која израелске иновације повезује са светом, обезбеђујући им капитал мултинационалних компанија и фондова.

Осим економских, део интервјуа за “i24News” биле су и политичке теме отворене након прошлонедељног потписивања вашингтонског споразума.

Одговарајући на питања новинара о примени споразума из Вашингтона, пресељењу амбасаде Србије у Јерусалим и с тим у вези, односу Израела према статусу Косова, Чадеж је констатовао да он као неко ко представља пословну заједницу, види да постоје политичке потешкоће.

Међутим, указао је да није мала ствар чињеница да је Србија спремна, да као прва европска држава пребаци своју амбасаду у Јерусалим и отвори канцеларију, која неће бити само привредна, трговинска, већ заједничка канцеларија владе и привредне коморе под покровитељством премијерке која се у Влади лично бави развојем дигитализације.

„Оно што је Србија у Вашингтону потписала јесте споразум у коме се не помињу односи Израела и Косова. Ако прочитате документ, видећете да се то уопште не помиње. Потписали смо споразум у коме изражавамо спремност да амбасаду преместимо у Јерусалим, али је то и споразум који има много битних економских тачака, не само за Србију и Косово, већ и за цео регион", нагласио је Чадеж.

Сматра да ће Израел, његов народ и политичари који одлучују, знати најбоље шта да ураде по питању односа са КиМ.

На питање да ли ће спремност Србије да пресели амбасаду у Јерусалим представљати проблем у односима са Европском унијом, на путу ка њеном чланству у ЕУ, Чадеж је рекао да је Србија суверена земља и земља која још није у ЕУ, али да је њен пут ка ЕУ јасно структурисан.

Истиче да ће преговори са ЕУ трајати извесно време, да Србија отвара преговарачка поглавља и да је по том питању на добром путу.

„Хајде да сачекамо и видимо како ће се кретати односи Србије са ЕУ по овом питању. Мислим да ће временом бити помака у ставовима ЕУ, не само по овом питању, и да се ствари крећу у добром правцу“, одговорио је Чадеж.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести