Чадеж: Влада слуша привреду и реагује изменом прописа

БЕОГРАД: Кренули смо у институционализацију комуникације са секторима различитих индустрија, изјавио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж после састанка представника удружења металске и хемијске индустрије ПКС с председницом Владе Србије Аном Брнабић. 
marko cadez
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Чадеж је рекао да представници ПКС имају већ јако добру сарадњу са премијерком и њеним тимом у оквиру Савета за раст БДП-а, те да се на данашњем састанку говорило о проблемима које се тичу металске и хемијске индустрије, о проблемима у различитим сертификацијама, акредитационим телима, као и томе шта још Влада додатно може да учини да би помогла тим секторима. 

Причали смо о проблему квалификоване радне снаге који данас није проблем само Србије, него и читаве Европе. Добили смо добра уверавања да се на томе ради, на неким решењима која, такође, нису специфична само за Србију, већ су их уводиле и друге земље и то је било добро чути, рекао је Чадеж.

Навео је да је било речи и о неким практичним стварима, пре свега примени неких прописа у чему је Влада заиста изашла у сусрет и веома брзо реаговала када је у питању, како додаје, на пример изједначавање статуса страног и домаћег инвеститора у плаћању пореза за увоз опреме из земље која није из ЕУ. 

То смо завршили, закон је измењен, правилници су измењени. У имплементацији смо имали у одређеним индустријама неке застоје и о томе смо причлаи и ту смо добили добре одговоре, каже Чадеж. 

Како је рекао, некада ни Влада не може да зна шта је оно што се стварно дешава на терену сваки дан, па је зато битна оваква врста дијалога. 

Нагласио је да Влада слуша привреду и реагује мењањем прописа како би се заиста олакшало пословање. 

Најавио је да ће после данашњег првог сусрета с представницима металске и хемијске индустрије, такви састанци бити организаовани и са представницима других индустрија. 

Ићи ћемо у услуге, не само у производњу, рекао је Чадеж и навео да је глобални проблем пад потражње у ЕУ и трговински ратови у свету и да Србија није излована од таквих трендова. 

Нисмо изоловани, то ћемо остати и зато је битно да разговарамо и налазимо решења која могу да нам помогну да заједно превазиђемо проблеме који могу да нас задесе, рекао је Чадеж.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести