Чадеж: Зелена економија пословни модел за одржив бизнис

Нови пословни модел подразумева да се бавимо не само тиме како да одложимо и збринемо оно што смо искористили, већ и како да сачувамо окружење у којем живимо, створимо нове производе и вредност, креирамо нове послове за компаније и људе", рекао је председник ПКС
  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež  Foto:Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Прелазак на циркуларну економију данас више није само питање чистије животне средине, тест одговорности за државе, компаније и грађане, већ и питање одрживости сваког бизниса и нових могућности које се на тај начин отварају привреди, изјавио је данас председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.

"Нови пословни модел подразумева да се бавимо не само тиме како да одложимо и збринемо оно што смо искористили, већ и како да сачувамо окружење у којем живимо, створимо нове производе и вредност, креирамо нове послове за компаније и људе", рекао је председник ПКС на панелу посвећеном иницијативи за увођење депозитног система за прикупљање амбалажног отпада, одржаног у оквиру Миксер фестивала 2020 „Кисеоник“.

Он је у видео обраћању учесницима панела чији је домаћин компанија "Књаз Милош“, истакао да прелазак на зелену економију захтева измену постојеће регулативе и велике инвестиције за увођење савремених технологија и иновација.

Председник ПКС-а додао је да су значајне и могућности за развој предузетништва у овој области и отварање зелених радних места, посебно у сектору малих и средњих предузећа.

"Пред нама је велики посао - прелазак на моделе циркуларне економије и иновативне, савремене, чисте технологије које су енергетски и ресурсно ефикасне, добре по животну околину, а корисне за привреду и друштвену заједницу“, нагласио је Чадеж, указујући на подршку коју ПКС у томе пружа компанијама.

Он је навео да ПКС подржава и иницијативу својих чланица и других пословних удружења (СЕПЕН, НАЛЕД, АмЦхам, Удружење пивара Србије, Савета страних инвеститора) да се традиционални, мешовити систем одлагања искоришћене амбалаже у контејнере замени депозитним системом сакупљања амбалажног отпада који се може рециклирати ради даље употребе, односно производње нове амбалаже.

Како се наводи у саопштењу ПКС, Чадеж је рекао да се очекује да након формирања владе буду настављени разговори о потребним изменама Закона о амбалажи и амблажном отпаду, да се убрзао овај процес и што пре дође до усвајања и имплементације нове регулативе која ће омогућити увођење и ефикасну примену депозитног система.

Алесандро Пасквале, генерални директор "Маттони 1873" групе, власника "Књаза Милоша", рекао је да индустрија пића може да осигура циркуларност и допринесе смањењу новог отпада у окружењу.

"Свесни одговорности која настаје оног тренутка када се производ потроши, односно проблема проузрокованих неадекватно збринутим амбалажним отпадом, ''Маттони 1873'' и ''Књаз Милош'' подржавају планове за имплементацију ефикасног депозитног система и у Србији", рекао је Пашквале.

На другим панелима у оквиру Миксер фестивала, о зеленом европском договору говорио је Синиша Митровић, руководилац Центра за циркуларну економију Привредне коморе Србије, док је на везу између филантропије и циркуларне економије указао Душан Стокић, руководилац Центра за животну средину техничке прописе, квалитет и друштвену одговорност, додаје се у саопштењу ПКС.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести