Чакрабарти: Наставите реформе, уложићемо још 600 милиона евра

БЕОГРАД: „Србија је тренутно топ инвестициона дестинација и тако треба да остане”, каже директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сума Чакрабарти који хвали економске резултате наше земље, а највеће прилике за улагање види у иновативним технологијама.
cakrabarti
Фото: Youtube Printscreen

"Наставите добар посао. Србија је постигла макроекономску стабилност, средила буџет, сада је потребан већи економски раст. Све то су разлози зашто је ЕБРД прошле године у Србији уложио 500 милиона евра, највише у региону. Уколико буду настављене реформе, ове године биће их још више - 600 милиона евра, што захтева наставак реформи", најављује Чакрабарти за РТС.

Он напомиње да је, са 13 милијарди евра, ЕБРД највећи појединачни инвеститор у земљама западног Балкана и поручује да ће та банка наставити да улаже најмање милијарду евра годишње у регион, али уз напомену да су за то потребни мир и реформе.

Чакрабарти сматра да је време за још већа улагања у Србији јер је економија земље отворена.

"Урађен је велики део посла око доношења потребних модерних закона", оценио је он.

Такође, како је навео, прилика је за улагање гринфилд инвестиција у иновативне технологије, односно зелену економију.

"Ту спадају и такозвани зелени, паметни градови. Неопходне су инвестиције у Београд, Нови Сад и Панчево. То ће допринети великим променама у животним условима али и животном стилу грађана како би све то учинило земљу бољим местом за живот", рекао је Чакрабарти.

Упитан да ли је стабилност односно нестабилност пресудна ствар за регион, Чакрабарти је рекао да су у последњих 25 година учињене видљиве промене и у политичком и економском смислу.

"Дошле су млађе генерације. Када то кажем мислим и на политичаре. Оне су отвореније и посвећеније миру и развоју. И то је добра промена", оценио је он.

Али, нагласио је, треба видети како би те промене утицале на брже приближавање Европској унији.

"Видимо процес око Северне Македоније и Албаније. Треба елиминисати тензије и убрзати дијалог између Београда и Приштине. Све то заједно допринеће позитивном развоју догађаја и дати шансу региону на дуге стазе", поручио је Чакрабарти.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести