CarGo се обратио Европској комисији

БЕОГРАД: Директор компаније "CarGo Techologies" Вук Губеринић обратио се данас писмом Европској комисији у којем је, како је саопштено из те компаније, упозорио на озбиљно кршење конкуренције у сектору транспорта у Србији, и позвао ЕК да реагује и заштити слободно тржиште. 
car:GO, Promo/logo
Фото: Промо

Губеринић је у писму навео "негативне последице по конкуренцију и потрошаче због недавно усвојених измена и допуна Закона о превозу путника у друмском саобраћају, који не само да ствара правну несигурност, већ је читав процес његовог доношења, али и спровођења веома контроверзан", пише у саопштењу.
Радна група задужена за израду Закона састојала се само од представника Министарства саобраћаја и представника таксиста, а са друге стране представници алтернативних видова превоза нису имали прилику да учествују у групи, написао је Губеринић у писму ЕК. 

Додао је и да је Комисија за заштиту конкуренције дала мишљење да измене Закона ограничавају конкуренцију и затражила промену спорних делова, али је Закон усвојен непромењен.
Губеринић је навео да је "Министарство саобраћаја поступало супротно закону Србије, а посебно у примени Закона, када је формирана још  једна радна група, али за имплементацију Закона, која се састоји од истих чланова коју су израдили Закон".

То је флагрантно кршење принципа поделе власти, оценио је и додао да "та радна група спроводи мере попут подношења кривичних пријава против представника алтернативних видова превоза и врши сталну јавну клевету која је усмерена на наше искључивање са тржишта и истовремено поставља препрека за улазак потенцијалних конкурената". 

Ценим вашу пажњу о овом питању, која је од велике важности за одржавање слободне конкуренције на српском тржишту, а још важније због предстојећег приступања Србије Европској унији, навео је Губеринић у допису Европској комисији.

Напоменуо је и да се привредно друштво "CarGo Technologies" заједно са још 15 предузетника недавно обратило Комисији за заштиту конкуренције са захтевом да испита да ли су такси представници нарушили конкуренцију "јер су договором између себе формирали картел, који има за циљ елиминацију сваког потенцијалног учесника на тржишту, који није такси", наводи се у саопштењу компаније CarGo.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести