Царина продаје одузете аутомобиле, чамце, патике...

НОВИ САД: У царинским складиштима широм Србије почиње сезона аукција заплењене робе с граничних прелаза, али и путева у нашој земљи.
Zaplenjene ženske čizme poznatih brendova Foto: Uprava carina
Фото: Заплењене женске чизме познатих брендова Фото: Управа царина

У специјалним магацинима широм Србије налазе се заплењени аутомобили, мотори, луксузни чамци, али и хиљаде различитих предмета, попут телевизора, цигарета, гардеробе...

Управа царина организује лицитације када је нека роба одузета правоснажним решењем у царинскопрекршајном поступку. Коначну одлуку о судбини робе доноси суд, који налаже како ће се с робом даље поступати. Право учешћа на лицитацијама ограничено је на правна лица, која не морају да буду регистрована за промет одређене врсте робе, осим у случајевима када се ради о некој специфичној роби, попут племенитих метала, када правно лице мора бити регистровано за ускоспецијализовану делатност, као што су златари или јувелири.

Пракса је показала да се највише продају гардероба, одећа, техника, али и возила заплењена у царинским прекршајима.

Почетну цену одређује комисија, која робу припрема, пребројава и контролише, а када се добије коначни списак, одређује се почетна цена, која је нижа од реалне тржишне цене те робе јер се мора рачунати и на трошкове купца, као и на то да ће цена расти на самој лицитацији.

Свако ко је заинтерсован за робу, након што уплати одређени износ кауције, може бити потенцијални купац на јавној лицитацији.

Право учешћа за моторна возила имају и физичка лица, којима је довољна само лична карта и, наравно, новац за депозит. Другим речима, на лицитацији се не може учествовати уколико нисте положили кауцију, која износи 30 одсто од почетне цене. Правним лицима, подсећања ради, потребно је решење из АПР-а, након чега следи разгледање робе.

Неки од аутомобила и мотора годинама, под отвореним небом, чекају купца, а прва следећа прилика да им се пронађе власник биће 5. априла, за када је заказана јавна лицитација на Бежанијској коси, где се међу стотинама других аутомобила, налази и луксузни „крајслер”. Међутим, тај ауто је на потерници Интерпола.


Лицитације и у царинарницама Нови Сад, Суботица, Зрењанин

У Царинарници Нови Сад, Царинска 1, у сали на првом спрату, јавне продаје биће одржане од 11 часова у четвртак 14. марта, потом дан касније, у петак, 15, четвртак 21. и 28. марта.

У Царинарниоци Суботица, јавна продаја је заказана за уторак 19. и 26. март од 12 часова у Царинској испостави Јавно складиште.

У Царинарници Зрењанин, Царинска 3, јавна продаја ће бити одржана 2. априла од 12 часова у трпезарији на првом спрату.


Цариници свакодневно проверавају сумњива возила и путнике. Уколико нешто заплене, странка добије потврду о одузетим предметима и роба се смешта у сабирни центар Царинарнице Београд на Бежанијској коси, у магацин отвореног и затвореног дела, где је под надзором док се судски поступак не заврши и одузета роба врати власнику или нађе новог на јавној лицитацији.

Уколико, на пример, шверцована гардероба, фармерице, јакне, патике, мајице, копије познатих брендова, не пронађу новог власника, уништавају се, а приходи остварени од продаје царинске робе на лицитацијама сливају се у државну касу.

Управа царина је за последње три године у државни буџет уплатила више од 2,5 милиона евра остварених путем јавних лицитација.

Тренутно се ради и апликација за е-продају царинске робе, а циљ њене израде је да се заинтересованима омогући да лицитирају „из фотеље”, а држава увећа приходе у својој каси. План је да апликација проради у другој половини ове године.    

Д. Николић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести