Чекови преживели картице и обрну 300 милиона евра

Стручњаци за финансије нас све чешће информишу о новим начинима плаћања – електронским новчаницима и плаћањима путем мобилних телефона.
cek cekovi
Фото: pixabay.com

Док будућност већ куца на врта, код нас у продавницама још се стрпљиво исписују чекови за одложено плаћање. Само током прво пола године код нас су банке издале 3,7 милиона чекова. Подаци за претходну годину говоре да је чековима плаћена роба вредна 35,8 милијарди динара. Чекови су опстали јер плаћање на краће рокове иде бескаматно док код картица има трошкова. Трговцима је стало до тога да повећају промет па чек и почек зато не шаљу у пензију.

Колико је чек стварно добра погодност, колико је јефтинији од картица и јесу ли потрошачи заштићени када њиме плаћају на почек?

35,8 милијарди динара код нас лане плаћено чековима

У Србији су све трговине у обавези да примају чекове банака које послују на нашем тржишту. Међутим, да ли ће чек примати на једну, две или више рата зависи од сваког трговца понаособ. Уколико чекове прима на одложено плаћање, то је финансијска погодба с ороченом отплатом. Тај вид плаћања регулисан је чланом 47 Закона о заштити корисника финансијских услуга. То подразумева одложено плаћање дуга у утврђеном периоду. Трговац је дужан да поштује погодбу, али, уколико се догоди да чек наплати раније, потрошач треба да се обрати Министарству трговине, туризма и телекомуникације и тражи заштиту од Сектора за заштиту потрошача, односно да поднесе приговор.

3,7 милиона чекова издато за пола године

У Националној организацији потрошача Србије кажу да трговци данас много више поштују наплату чека према договореном датуму него пре те да на то има знатно мање притужби него претходних година. Они сматрају да би било боље да се купцима одобравају потрошачки кредити под повољнијим условима. Тада би били више заштићени.

Трговцима чек добро дође због промета, а потрошачи штеде на камати. Код нас се чекови користе највише за куповину гардеробе, обуће, техничке робе. Ту су рокови од 90 дана па и до шест месеци. Најкраће се чеком може покривати куповина у продавницама прехрамбе робе – до 45 дана. Велики трговински ланци дају пред празнике одложено на дужи рок и на чекове или на картице, али само код своје банке.


Династиже у помоћ

Домаћа платна картица „дина” Поштанске штедионице има за кориснике додатне погодности. Њоме се рачуни у прехрамбеним продавницама могу поделити на шест рата без додатних трошкова камате или накнаде. То је за потрошаче знатна уштеда. Прима је више од 2.700 трговина, а ради се о обичној дебитној платној картици.


Што се тиче кредитних картица, њима се роба може плаћати на одложено, али ту је камата која се најчешће креће од 2,5 до три одсто месечно. Поједине банке не зарачунавају камату код куповине за краће рокове и трговце с којима имају склопљене аранжмане, али често се код плаћања скида једнокаратни трошак који обично износи 500 динара. Тако се повећава трошак који сноси потрошач. Друге финансијске куће немају ни тај трошак за уговоре закључене са својим трговцима. Зато би пре доласка у куповину требало посетити сајт банке или трговачке куће.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести