Цена гаса јутрос изнад 960 долара, гасовод Јамал сув и данас

МОСКВА: Цена гаса у Европи порасла је јутрос на почетку трговања на лондонској ИЦЕ берзи изнад 960 долара за 1.000 кубних метар, према подацима о трговању.
gas
Фото: Танјуг (видео)

Фјучерсима гаса за децембарску испоруку трговало се на холандском ТТФ чворишту по цени од око 962,2 долара за 1.000 кубних метара, или 80,5 евра по MWh према тренутном курсу евро-долар, преноси агенција Тасс.

Испоруке гаса цевоводом Јамал-Европа између Русије и Немачке, након три узастопна дана протока од четвртка до суботе, неће бити покренуте данас, према инфомацији са веб сајта немачке компаније за пренос гаса Гаскејд, јавља Ројтерс.

Реверзибилни ток, односно слање гаса из Немачке у Пољску гасоводом Јамал-Европа онемогућава Гаспрому да данас крене са испорукама додатних количина овог енергента како би, сходно наредби председника Владимира Путина изадатој крајем октобра, допунио своја европска складишта.

Аналитичари напомињу да Русија није резервисала додатне дан-унапред капацитете за испоруку на мерној станици Малнов, на немачко-руској граници, нити преко Украјине на граничним прелазима Суџа или Сохрановка, као алтернативну једну руту за извоз гаса у Европу, што значи да вероватно нема наде да ће данас бити додатних испорука за Европу.

Ројтерс наводи такође да Гаспром не планира да понуди гас за европско спот тржиште на својој електронској продајној платформи ни ове недеље, позивијаћи се на податке компаније, и додаје да руски гасни див није одмах одговорио на њихов захтев за коментаром.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести